Ken Justiss weer into Sonovox jingles

Ken Justiss - Sonovoxen 034

03.08.2014 – Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. De Amerikaan Ken Justiss, die vroeger lange tijd als producer en technicus werkte bij onder meer jingleproducent TM Productions in Dallas, heeft zijn oude werk deels opgepakt. Hij maakte al vele jaren Sonovox-jingles met zijn vroegere vriend Ben Freedman, maar sinds die begin 2013 is overleden, heeft Ken het werk weer in zijn eentje opgepakt.

SonoDallas

Via een nieuwe website onder de naam SonoDallas kun je bij hem weer gewoon jingles bestellen. Ken is in zijn ‘ normale’ leven makelaar bij zijn eigen bedrijf Bestmanager, ook wel Justiss & Justiss geheten. Een Sonovox-jingle is eigenlijk een gewone gesproken jingle, maar klinkt heel bijzonder. Dat komt omdat bij het opnemen van de stem er (meestal twee) kleine speakers tegen de keel worden gehouden met een aantal grondtonen. De combinatie van grondtonen en vervormde stem vormen samen de Sonovox jingle. Je kent het effect wellicht uit de plaat Show me the way van Peter Frampton. Ook was de klank van de Sonovox al te horen in deze film uit de jaren ’40!! Het verhaal wil, dat ene Gilbert Wright de Sonovox in de jaren ’30 heeft uitgevonden toen hij zich elektrisch aan het scheren was. Wie meer wil weten over Sonovox leest een eerder artikel op Jingleweb hierover, dat gaat over de samenwerking tussen Ben Freedman en Ken Justiss.