Tourtune

TUNE RADIO TOUR DE FRANCE WAS BEDOELD VOOR DEFENSIE

27.06.2012 – Hij kan er elk jaar van op vakantie. En behoorlijk ook. Rein van den Broek (nu 66). Muzikant. Zijn instrumenten: trompet en flügelhorn. Speelde jarenlang in Ekseption. Componeerde in 1981 samen met muziekmaat Paul Natte (nu 67) Trumpet Cross. Het is dè tour-tune bij uitstek. Vanaf komende zaterdag weer elke dag op de radio bij Radio Tour de France. Van den Broek: “Als we naar Frankrijk rijden, en Radio Tour staat aan, dan zeg ik tegen mijn vrouw: we kunnen weer tanken op kosten van de NOS”.


Het is zomer 1981. Trompettist Rein van den Broek komt thuis van een dag muziekopnamen in een studio in Hilversum. Ze hebben onder meer het nummer Trumpet Cross opgenomen. In opdracht van defensie. De muziek is bedoeld voor een interne film om officieren te werven voor het leger. Niets wijst er op dat moment op dat deze muziek ooit dè tour-tune bij uitstek wordt.
Van den Broek luistert ’s avonds in zijn achtertuin de opnamen nog eens op zijn gemak af. Lekker hard. Overbuurman Herman van der Velden (nu 70) komt langs. Van den Broek en Van der Velden kennen elkaar van de tennisclub en van kaartavondjes. Herman is muzieksamensteller bij de NOS. Hij zocht jarenlang de muziek uit voor Langs de Lijn, Met het oog op morgen, en … Radio Tour de France. Hij hoort over de heg de muziek van Rein en denkt: ‘hé, een leuke tune voor ‘Radio Tour’. Of hij het mag gebruiken? Ja, maar pas als de muziek in de film is gebruikt, krijgt Rein te horen als hij opdrachtgever defensie belt. Het duurt maanden en maanden. De film komt er uiteindelijk nooit. En daarmee is de weg vrij voor de NOS om Trumpet Cross in te zetten als tune voor Radio Tour de France. Vanaf 1983.

Componist Paul Natte: “Trumpet Cross is geschreven voor dynamische beelden en gebeurtenissen. Pakkend en boeiend. Dat had dus voor defensie kunnen zijn. Maar nu het voor de wielersport is, past het ook. “Verbaasd? Nee. Wel trots. Dat het nummer is uitgegroeid tot een icoon. Hoor je Trumpet Cross, dank dénk je aan wielrennen Of je wilt of niet.”
Componist en trompettist Rein van den Broek: “Mijn enige wens is, dat de NOS het ook op TV gaat gebruiken”. De inkomsten voor het jaarlijks gebruik van zijn tune zouden daarmee zomaar verdrievoudigd worden. Van den Broek is open als het gaat om de jaarlijkse inkomsten voor zijn tune. “Tussen vierduizend en vijfduizend euro. Trumpet Cross loopt inmiddels dertig jaar”.
Componist Paul Natte is éven open: “een honderdje of zes” vangt hij jaarlijks voor Trumpet Cross. Het inkomstenverschil tussen Van den Broek en Natte is te verklaren. Van den Broek betaalde destijds de studio en de muzikanten. Natte was dirigent en arrangeur.
Beiden heren zijn ook de makers van Tarantuella, de muziek die in Radio Tour de France dagelijks te horen is als de wielrenners aankomen. De finishtune. “Die muziek wordt dagelijks tussen de 5 en 7 minuten gedraaid in het finishverslag. Dat gaat lekker hard”.
Ook Hans Hogendoorn (nu 64) ziet Trumpet Cross als één van de ‘übertunes” van de Nederlandse radio. Hogendoorn is sinds jaar en dag ‘de stem’ van Radio 1 en de NOS (en voorheen ook de Wereldomroep). “Buiten is het achttien graden, binnen zit John Jansen van Galen” is ingesproken door Hans Hogendoorn.
“Totdat Trumpet Cross werd gekozen, had Radio Tour de France elk jaar een andere begin- en eindtune. Maar toen Trumpet Cross er eenmaal was, is het nooit meer weggegaan”.


Facts & figures Trumpet Cross:

Opnamejaar: 1981
Opnamestudio: studio De Nootberg, Frans Halslaan, Hilversum.
Componisten: Rein van den Broek en Paul Natte
Muzikanten (onder meer): Benny Behr (viool), Rein van den Broek (trompet, flugelhorn), Bart van Lier (trombone), Jan Oosthof (trompet), Jay Vos (drummer, zoon van Veronica-dj Tineke Vos – de Nooij), Eddy Conard (percussie). De meesten van hen speelden ooit /spelen nog altijd in het fameuze Metropole Orkest.
Paul Natte (67, Amsterdam): Schreef onder meer muziek voor Conny Vandenbos. Ook is hij jaren leider van de Paul Natte Band. Verder schreef hij onder meer jingles voor de AVRO radio.
Rein van den Broek (66, Haarlem): Speelde in Ekseption, Cum Laude, Spin en The Jokers
Herman van der Velden (70): Was van 1977 tot 2006 muzieksamensteller voor Langs de Lijn, Met het Oog op Morgen, Radio Tour de France en Radio Olympia (allemaal NOS).
Hans Hogendoorn (64, Amsterdam): Stem van…, nieuwslezer, geluidstechnicus, diskjockey, en stemacteur. Werkte voor onder meer de VARA, de NOS, Radio Nederland Wereldomroep en Radio Noordzee.

De tune is in twee versies geschreven en uitgevoerd. Een gewone versie en een  reggae-versie. Deze laatste is zeer exclusief en was nog nooit buiten de platenstudio te horen.