Contact / Over ons

LET OP: Bij het Genootschap zijn geen jingles of tunes te leen, te koop of te kopiëren. Wij functioneren op basis van ruil. Bovendien liggen in onze archieven honderden banden die we niet mogen kopiëren, omdat we ze onder voorwaarden gekregen hebben. Immers: de rechten van de jingles en -tunes liggen bij de makers en niet bij ons.


Wat is Jingleweb / het Genootschap radiojingles en -tunes?
Het niet commerciële Genootschap radiojingles en -tunes (Jingleweb) bestaat sinds 1997 en is opgericht door journalisten Jelle Boonstra en Benno Roozen. Ze beheren een archief opgebouwd uit radiojingles en radiotunes die sinds 1945 op de Nederlandse radio te horen zijn (geweest).
De twee werken samen met de grootste jingle-producenten in Nederland en de VS, met radiotechnici, publieke, commerciële, landelijke, regionale en lokale omroepen, programmamakers en collega-verzamelaars. Het Genootschap werkt zeer regelmatig mee aan tal van radio- en tv-programma’s over radiovormgeving of radio-van-toen. Ook brengen we regelmatig CD’s met tunes of jingles uit. Zie de WINKEL. Het archief van het Genootschap is inmiddels meer dan 6.000 uur groot en is vooral opgeslagen op digitale dragers: DAT, CD of PC en op de originele masters ervan.

Rechtstreeks mailcontact: Benno Roozen of Jelle Boonstra

Wie zijn die jinglegekken?

Benno Roozen
(1959, boven links op de foto), journalist. Hij komt ooit graag in het bezit van een 24-sporen studio-band van zijn favoriete jingle-pakket: The Winning Score van TM.

Jelle Boonstra
(1957, boven rechts op de foto), gepensioneerd nieuwsdienstjournalist bij Dagblad De Stentor in Zwolle. Hij vindt dat iedereen recht heeft op een afwijking, jingles verzamelen is de zijne.


Schenkingen
Regelmatig krijgen wij grotere hoeveelheden banden / DAT’s / CD’s geschonken. Onze vaste afspraak: wij digitaliseren en beschrijven het materiaal, dat blijft (tot nader order) in onze archieven. De gulle gever krijgt in ruil het materiaal digitaal inclusief de beschrijvingen. Enkele recente aanwinsten:
– In 2022 hebben wij het complete jingle-archief overgenomen van Sky Radio.
– In 2020 hebben wij het omvangrijke persoonlijke archief overgenomen van radiomaker en -stem Hans Hogendoorn (NOS, Radio Noordzee, Wereldomroep)
– In maart 2016 heeft Felix Meurders (VARA, NOS) ons vele honderden banden, platen, cassettes en documentatie geschonken uit zijn eigen archief, van begin jaren ’70 bij Radio Luxemburg tot grofweg begin jaren ’00 bij de VARA.
– In zomer 2016 heeft oud-DJ Ad Roland (TROS) ons ruim 200 banden met jingles uit zijn archief overgedragen om te digitaliseren.
– Eerdere mochten wij complete archieven overnemen van jinglebedrijven Top Format, Impact Creative, zeezender en omroep Veronica, omroepen TROS en AVRO, en componisten Tonny Eyk en Ferry Maat. Daarbij ging het om enkele duizenden uren materiaal.


Wat doet Jingleweb eigenlijk
Jingleweb / Het Genootschap radiojingles en -tunes bekommert zich om radio- en televisie-vormgeving die net zo bekend is geworden als de deejays, de programma’s of de platen. De programmamakers gooien vaak de vormgeving na jaren intensief gebruik gewoon weg, terwijl ze juist na een paar jaar heel plezierig een tijdsbeeld kunnen terugbrengen. Het Genootschap verzamelt niet alleen, maar helpt programmamakers ook aan historisch materiaal om de radio- en televisiegeschiedenis in ere te houden. Zónder geld te vragen. 


CD en DVD uitgaven in eigen beheer
Door de jaren heeft heeft Jingleweb een aantal CD’s en DVD’s uitgebracht met jingle, tunes en leaders. Een aantal ervan was in de winkel te koop, eentje bereikte zelfs 2 weken de LP Top 100. Hieronder al onze eerdere uitgaven. Kijk in de winkel welke er nog te koop zijn.
1998 – CD 18 fameuze radiotunes
1999 – CD The history of offshore jingles
1999 – CD Radio Noordzee Internationaal
2001 – CD Ici Radio Tour de France
2002 – CD De tunes van Radio 1 en 747 AM
2003 – CD TROS Radio TM jingles 1979-1981
2004 – CD AVRO RTV-jingles 1980 – 1985
2005 – CD Veronica jingles 1977 – 1984
2008 – CD Joosten & Kuitenbrouwer
2009 – CD DVD Dik Voormekaar – Het eerste jaar
2009 – CD PAMS in Holland
2010 – CD Radio Veronica Alle jinglepakketten
2010 – CD Radio Libraries
2014 – CD DVD Toppop, de tunes, de leaders


Onze andere producties
Niet alleen hebben we CD’s en DVD’s uitgebracht, ook maakten wij boeken of werkten er aan mee.

  • 2022 “Het complete tunesboek” in samenwerking met uitgeverij Edicola in Deventer. Twee keer zo dik als het Tunesboek uit 2007, met 6000 lemma’s en nog veel meer. 
  • 2020 Het Bartboek (JB), over tunes- en jingle-componist Bart van Gogh, inclusief website (BR).
  • 2009 Vaststelling De canon van de jingles.
  • 2008 “Het Tunesboek” (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar), een dikke pil (zo dik als het Hitdossier) met de beschrijving van ruim 2500 tunes, die de radio beroemd maakten.
  • 2005 De 3-CD ’30 years young & dynamic’ voor jinglebedrijf Top Format in Haarlem, op basis van alle beschreven mastertapes.
  • 2005 Het boek Groot in jingles (JB), over oprichter Ren Groot van Top Format – het eerste fulltime jinglebedrijf in Nederland, over de ontstaansgeschiedenis van de jingles in Nederland.
  • 2005 – 2007 De Jingle Top 40 in samenwerking met de Veronica Radioschool.
Ferry de Groot en André van Duin tijdens de perspresentatie van de Dik Voormekaar CD / DVD


Jingleweb op radio en TV
Sinds jaar en dag werken wij incidenteel of structureel mee aan heel veel radioprogramma’s.
Een klein greep daaruit:
– 4 mei 2024 – Interview NPO Radio 2 programma Spijkers met koppen over speeldoosje Hanso Idzerda
– 29 januari 2024 – Interview NPO Radio 5 over start Jinglegek
– 2022 Diverse radio-interviews over “Het complete tunesboek”
– Sinds 2019 bijna wekelijks op NPO Radio 5 in “Bert op 5” met Bert Kranenbarg in diverse historische radiorubrieken: Radioreuzen en Onvergetelijke radiomomenten.
– KX Radio: in 2020 ruim 50 delen Radioreeks over 50 jaar 3FM.
– 2019 Schenking originele (gedigitaliseerde) geluid van de allereerste radiotune (een speeldoosje) aan Beeld en Geluid in Hilversum
– Op Radio 1 over 40 jaar Soulshow
– Op Radio 1 over Felix Meurders 70 jaar
– Het Radio 1 journaal over 50 jaar 3FM
– Radio 10: Diverse jubilea en thema-uitzendingen
– NOS: Met het Oog op Morgen
– AVRO’s Het Steenen Tijdperk: (onder meer met 8-delige serie over jingles)
– Radio 2: De week van de jaren zestig, zeventig en tachtig
– Veronica (Radio 2): De avond van het sentiment/de geschiedenis van de zeezenders
– Ferry Maat, Radio 2, 10 maanden langs dagelijks De Radiotune
– Veronica-gelegenheidsuitzendingen en reünies vanuit de Lapershoek in Hilversum
– KRO’s Damokles – een documentaire over de radiojingle
– Nachtuitzendingen: toelichting over jingles en tunes
– TROS: Speciale uitzending van Poster over de jingles
– Laser Radio (Ad Bouman) maakte met het Genootschap ‘de avond van de tune’
– Radio Nederland Wereldomroep, diverse programma’s over jingles
– We waren ook op tv: bij De Wereld draait door, NOS Journaal op 3, in Man bijt hond, in RTL Boulevard, bij Max & Catherine en in SBS Shownieuws.


Komen er nog nieuwe CD’s uit?
Het Genootschap heeft altijd wel een paar projecten onder handen. Maar het genootschapswerk moet in de vrije tijd gebeuren en die is bij de twee leden behoorlijk spaarzaam. Bovendien nemen de projecten doorgaans buitengewoon veel tijd in beslag. Bij het uitbrengen van CD’s en boeken willen we de koninklijke weg bewandelen: iedereen keurig om toestemming vragen, zoveel mogelijk de echte masters zien te vinden, en het materiaal zorgvuldig te restaureren en digitaliseren. Dat kost vaak maanden, soms zelfs jaren, is wel gebleken. 
Onze laatste uitgave, een DVD en CD met ALLE Toppop tunes, heeft ons geld gekost en geen geld opgeleverd. Winst is niet onze bedoeling, maar het moet ook geen geld kosten. Bovendien was de complete DVD, CD en boekje 3 dagen na release al illegaal online te downloaden.
Onze enige conclusie: nee, er komen geen nieuwe CD’s en DVD’s meer van ons uit. Voorlopig…


Vrúger
Sinds het eind van 1997 is het Genootschap op het internet te vinden, en de vormgeving van toen werd meteen bekroond. We waren er vroeg bij, en zullen ons bestaan nog jaren voortzetten.


Stichting
Jingleweb is een initiatief van het Genootschap radiojingles en -tunes. Officieel is het Genootschap radiojingles en -tunes een stichting: de Stichting Radiojingles. Adresgegevens: p.a. Dillenburgstraat 76, 4835 ED Breda. Klik hier voor Algemene Voorwaarden Jingleweb. Te bereiken via algemene mail. KvK-nummer: 20090614. BTW nummer: NL807182758B01.

Persoonsgegevens
Het Genootschap radiojingles en -tunes / Jingleweb houdt een mailinglist bij, waarvoor iedereen zich kan aanmelden. Uitsluitend mensen die zich aanmelden ontvangen jaarlijks 1 of 2 mails. Wij gaan zeer zorgvuldig om met deze privégegevens. Deze worden niet aan derden ter beschikking gesteld en enkel gebruikt om aanmelders te informeren over nieuwtjes rond Jingleweb.