Eindelijk originele Veronica-tune ‘Oh, wat een nacht’ gevonden


08.05.2024 – Het antwoord op een tunes-vraagstukje kan soms 40 jaar op zich laten wachten. Zo is dat nu met de tune van Veronica’s Oh, want een nacht. De tune, ook gebruikt als bedje voor de promo’s, was overduidelijk December, 1963 (Oh, what a night) van The Four Seasons, maar dan in een instrumentale variant. Een tijdje is gedacht dat het een bewerkte instrumentale versie was van het Four Seasons-origineel, voorafgegaan door een piano-intro ingespeeld door NOB-technicus Ronald Trijber, maar dat bleek niet te kloppen. De instrumentale versie van de Four Seasons is echt anders.

Het enige wat wél duidelijk was, was dat de zang op de promo afkomstig was van de Nederlandse groep Vulcano die in 1983 een reeks acapella jingles heeft opgenomen voor o.m. Mono, Nieuwsradio en.. Oh, wat een nacht. Luister hieronder naar een klein deel uit die sessie, namelijk de jingles voor Oh, want een nacht.


Maar wat was nou de herkomst van die aparte instrumentale versie? Een verzamel-CD van de Italiaans-Amerikaanse discoband Change gaf onlangs het antwoord. Zíj bleken de makers. Op het album Sharing your love staat hun versie van ‘Oh, what a night’. Eindelijk…

De programmatitel ‘Oh, wat een nacht’ werd vanaf april 1979 voor het eerst gebruikt voor diverse nachtprogramma’s van Veronica op Hilversum 1, vanaf 7 december 1985 op Radio 2 en vanaf 10 oktober 1992 op Radio 3 en tevens later toen het vanaf 1 september 1995 een commerciële radiozender werd. Radio Veronica gebruikt het programma om nieuwe dj’s te laten proefdraaien in de nacht.
Luister hieronder naar de promo met de stemmen van Peter Teekamp en Erik de Zwart

(Met grote dank een een Jingleweb-fan die liever anoniem blijft.)