ReclameArsenaal: 23.000 commercials, slechts 161 radioreclames

De websitebanner van het IADDB


13.09.2023 – Regelmatig krijgen wij van Jingleweb de vraag: “archiveren jullie ook reclames?” Het antwoord is eigenlijk ‘nee’. Toegegeven: we hebben vele duizenden reclames doe ooit zijn uitgezonden op zeezender Radio Veronica. En we hebben een kopie van het volledige archief van (wijlen) reclameschrijver, componist en arrangeur Peter Snoei uit Rotterdam (Kruidvat, Goudhaantje, Herschi en héél veel meer). Maar dat zijn eerder toevallig langsgekomen projecten dan een essentieel onderdeel van ons archief.

Toch hebben reclames onze interesse, omdat ze – net als jingles – een boodschap kort en bondig moeten vertellen. Een jingle kan je immers ook zien als een reclame voor een radiostation. En dus melden we op deze plek graag het bestaan van het ReclameArsenaal. Alhoewel we dat al eerder zijdelings deden.


In de afgelopen decennia heeft het ReclameArsenaal een grote collectie van Nederlands reclamemateriaal opgebouwd die bestaat uit onder meer affiches, verpakkingsmaterialen, vakliteratuur en radio- en tv-commercials. Door schenkingen wordt deze verzameling met regelmaat uitgebreid.

Alle archiefstukken van het ReclameArsenaal worden gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt via de website van de International Advertising & Design DataBase (IADDB). In deze database zijn de archieven van het ReclameArsenaal te vinden samen met digitale collecties van andere kennisbronnen en verzamelaars uit binnen- en buitenland.

Het ReclameArsenaal is duidelijk groeiende. Want het archief bevat weliswaar bijna 23.000 commercials, maar daarvan ze er maar 161 radioreclames (daar foutief Tunes genoemd). En soms zijn dat niet meer dan kreten die eigenlijk van de TV komen (C&A is toch voordeliger, Dat zeg ik: Gamma!, Nog zo gezegd geen bommetje! etc.). Maar toch is het ReclameArsenaal een bezoekje waard. Al is het een vol archief met heel weinig radioreclames.