“Luikinga, Luikinga…” ook op elpee

Boosey and Hawkes11.11.2014 – Vijftig-plussers kennen ‘m wel: de jingle “Luikinga, Luikinga, jongetje wat doe je daar?” Will Luikinga gebruikte ‘m altijd in Will wil wel bij Veronica en de latere zenders waar hij dit spel speelde. Sowieso een aparte jingle, met een aparte tekst, en een aparte melodie. Die melodie is afkomstig van een library-elpee van Boosey & Hawkes uit 1970. Op plaat  Background Music 3024 staat Trevor Duncan met de track Charleston. En dát is het bedje van de beroemde jingle ‘Luikinga, Luikinga, jongetje wat doe je daar’, die inclusief gebruik op Radio 192 ruim drie decennia meeging. Ooit moet iemand illegaal de Boosey & Hawkes plaat Background Music 3024 voor Will op een bandje hebben gezet met ‘impressions of the roaring twenties’, zo schreven wij eerder in Het Tunesboek.
Will wil welMaar het verhaal gaat verder. De jingle kent niet alleen meerdere versies, maar ook een heuse elpee-versie, weet Sybrand Verwer ons te vertellen, de kersverse eigenaar van het vinyl-album Will wil wel, in 1980 uitgegeven bij Philips. Met bizarre titels als Mijn Gebit, Queen van de Kassa, In de Baai van Honoloeloe en Koos de Gele Kanarie. Voor wie het leuk vindt 36 minuten en 20 seconden muzikale ongein. De zang van Will doet een beetje denken aan de stijl van Nico Haak. Maar goed, op plaatkant 2 track 2 van dat album staat Helala holala, en dat is de uitgewerkte versie van de Luikinga, Luikinga-jingle. Vervreemdend om te horen, ook zeker vanwege de enigszins kinderlijke teksten in het nummer. Maar in ons archief hoort het zeker thuis.
shop2052500.pictures.90624En dus is het een bericht op Jingleweb meer dan waard. Het is overigens niet voor het eerst dat Luikinga voor de BUMA gewoon zijn naam als componist op een plaat laat zetten, wat bij Helala -holala het geval is. Ook bij de nagespeelde pianotune van het programma (Chasing Moonbeams van The Tornados) schreef Will doodleuk zijn naam als componist onder het werk. De erven van componist Joe Meek (bedenker en producer van Chasing Moonbeams) waren ‘not amused’ en stuurden een rekening van 600.000 gulden. Wie weet zullen de rechthebbenden van Boosey & Hawkes dat nu ook doen. Zij zullen zich afvragen: Luikinga, Luikinga, jongetje wat doe je daar?
Sybrand Verwer – die ons op de plaat attendeerde – heeft een mix van de jingle en de plaat gemaakt, die hoor je HIER.