Wie heeft de jinglemachine uitgevonden?

01.03.2013 – Bezoekers van Jingleweb hoef je niet uit te leggen wat een cart is. Of een jinglemachine. Maar de vraag wie die heeft uitgevonden zal niet iedereen zo 1-2-3 kunnen beantwoorden. Wij ook niet, eerlijk gezegd. En daarom maakten wij maar eens een uitgebreide rondgang op internet om die vraag te beantwoorden. Deze man – Bernard Cousino uit Toledo, VS – verdient eigenlijk alsnog een lintje. Want hij ontwikkelde in de jaren ’50 de jinglecassette. Al was hij niet de enige.
Begin jaren ’90 moest de jinglecassette langzaam maar zeker plaats maken voor digitale varianten. Eerst nam de Minidisc het jinglewerk in de meeste studio’s over. Later waren dat de digitale uitzendsystemen, zoals in Nederland vooral Dalet, van Franse oorsprong.
De jinglemachine behoort definitief tot het verleden. Zoals ook de ruimtevretende jinglerekken, de ruis, het gezeul met jinglecassettes, de klik bij het instarten, etc. Helaas…. Maar Bernard Cousino verdient de aandacht. Lees daarom het hele artikel HIER. En wij zeggen in (jingle-)koor: Bernard Cousino for president!