Het beroemde jingle item van Ferry Maat

01.11.2012 – Deze promo is uit de oude doos, gemaakt voor het fameuze Jingle item van Ferry Maat. Alweer 37 jaar geleden. Jinglefans van toen – zoals wij – zaten er destijds elke week met rode oren klaar voor, om met de bandrecorder of de cassetterecorder het item van de radio op te nemen. Bijzonder was, dat de jingles ‘los’ werden gedraaid, “zonder er doorheen te praten”, zoals Ferry altijd zei. En als er een brommer voorbij kwam, hoorde je het storen op de radio in de opname. Op internet is tot nu toe niet gek veel te vinden over dit fameuze jingle item.
Het jingle item werd iedere donderdagavond om 20.30 uur uitgezonden in de TROS Soulshow van Ferry Maat op (toen nog) Hilversum 3. De eerste aflevering was op donderdag 20 november 1975. Later verhuisde het item naar 21.30 uur. Het eerste jingle item werd gevuld met de filler “Padoedadoe”, een onderdeel van het jinglepakket dat Cees Smal eerder dat jaar had gemaakt voor de TROS. Dat pakket bevatte later beroemd geworden jingles als “Jongens wat is het koud” en de genoemde filler “padoedadoe”. Daarin had zangeres Letty de Jong een hoofdrol, niet helemaal toevallig de vrouw van Cees Smal.
Steevast werd na het jingle item de Soul Power Smash Play (SPSP) gedraaid, een soort soul-hittip van Ferry. Van de jingles daarvoor waren er 2 versies. De eerste week van het jingle item was de SPSP Gil Scott-Heron met Johannesberg. Ook vast gebruik: het begin van het jingle item telde Ferry af van 3 tot 1. Dan konden de liefhebbers “de bandrecorder starten”. Aan het einde van het jingle item was steevast de jingle van Graham Central Station te horen; “T.R.O.S. radio, Ferry Maat Soulshow”, gemaakt op We’ve been waiting.
In het archief van het Genootschap radiojingles en -tunes zitten 94 afleveringen van het jingle item, beginnend dus op donderdag 20 november 1975 en eindigend voorjaar 1978.
In de zomer van 1978 keerde het jingle item terug in drie afleveringen vanwege het nieuwe jinglepakket van  de TROS: The Winning Score van TM, dat op donderdag 1 juni 1978 in première ging.
Het allerlaatste jingle item is een eenmalige, als Ferry de JAM-song draait, een prachtige audio-opsomming van jingleproducent JAM in Dallas. Dat was bij gelegenheid van de productie van The Best Show 1 en 2 in september 1987, dus het laatste jingle item is van najaar 1987.
Later zullen we op Jingleweb nader terug komen op het jingle item. Heb je intussen vragen of opmerkingen, mail ons!
Marcel Dujardin uit Breda mailde nog een leuk jingle-weetje: In de laatste Soulshow bij Radio 538 (1995) deed hij ’t óók nog ’n keertje. Het waren de Soulshow-classic jingles (fast & slow) máár dan acapella. Maat vertelde in de uitzending, dat ’t ’n Duitse vocal-groep was, en dat je dat wél kon horen, maar alléén als je ’t wist. Luister maar ‘ns goed: “Zool Zjoo Klèzzikz”. Bedankt, Marcel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.