De nieuwe Journaaltune ….. en, bevalt het?

31.05.2012 – Ziezo, de nieuwe vormgeving van het NOS Journaal begint langzamerhand wat in te dalen. En …. bevalt het? Tot en met zaterdag knalde het journaal letterlijk de huiskamers binnen: het openingsbeeld leek nog het meest op een fragmentatiebom. Sinds zondag lijkt het Journaal meer op een beleefde heer, die ingetogen tegen het TV-scherm tikt met de vraag of het voorlezen van het  laatste wereldnieuws wel gelegen komt. Aan Heinrich Heine wordt de uitspraak toegeschreven dat alles in Nederland vijftig jaar later gebeurt. Wie regelmatig kijkt naar de nieuwsprogramma’s op de BBC weet uit eigen ervaring dat vernieuwingen op televisie in elk geval zeker vijf jaar achter loopt. Zo is Nieuwsuur tamelijk precies gemodelleerd naar Newsnight bij de BBC. Het Journaal heeft goed gekeken naar het News At Ten van de Engelsen, die al jaren in hun decor rondlopen.  Zeven jaar geleden was hun idee van de ronde presentatietafel al gestolen. Voor liefhebbers van radio- en tv-vormgeving is de restyling van de NOS beslist interessant. De bedenker, Cablejuice,  gaf niet alleen de gong van het aloude journaal de prominente plek terug, maar herintroduceerde ook het koper: trompetten en omfloerste hoorns.  Het Genootschap Radiojingles heeft dat al eens de ‘heraut reflex’ genoemd, ook in de middeleeuwen werd nieuws van de koning  vooraf gegaan door een klaroenstoot. Voorlopig is het bij het Journaal evenwel een nieuwe vorm, maar met dezelfde inhoud. Terwijl het Journaal nog gerust vijf minuten spendeert aan artsen die de behandeling eerder willen staken, werkt het RTL4 Nieuws zich gelijktijdig door drie onderwerpen.  Het grappige is dat in de nieuwe restyling juist wordt teruggegrepen op het oude. NOS-stem Hans Hogendoorn attendeerde ons op een mailtje van Pieter de Rooij, zijn oud-collega van de Wereldomroep. Pieter schrijft:  “Grappig weetje, in verschillende decennia was bij de Journaal intro’s een gongslag te horen, geslagen door mijn vroegere gamelan leraar Ernst Heins, etno musicoloog en gamelan muziek en (dus ook) gong expert aan de Universiteit van Amsterdam, een project waarvoor hij door de omroep speciaal was benaderd. Men deed niet zomaar iets bij de NTS en NOS.”  Tenminste, tot het Bureau Berenschot aangaf dat het allemaal wel wat minder kon met de geldsmijterij door de omroepen. Deze foto van Ernst Heins is van zijn EIGEN PAGINA op Facebook.