Herman Broekhuizen – kindertune-maker

22.03.2012 – Hallóóó kindertjes van het hele land….. Zo begon het altijd, Kleutertje luister, op de Nederlandse radio. De grote man achter programma was Herman Broekhuizen, die op 89-jarige leeftijd is gestorven. Zeg je ‘kinderliedje’, en je zegt eigenlijk vanzelf al Herman Broekhuizen. Zijn invloed op de radio was enorm: hij zette Minjon op, de jeugdomroep van de AVRO die tussen 1953 en 1969 vele talenten deed klaarstomen voor de radio. De afkorting stond voor Miniatuur Jeugdomroep Nederland. Uiteraard schreef hij er ook de tune voor, want hij was van huis uit componist. De tune werd vaak live gespeeld door pianist Arie Snoek in een studio vol kleutertjes, die – als je er  met de oren van nu naar luistert – opmerkelijk mak klonken. Misschien geïmponeerd door het grote wonder van een radiostudio. Het programma was een blijvertje (1946-1975). Presentatie was van Lilly Peterson, die als directrice van een kleuterschool precies de juiste toon wist te treffen. Herman Broekhuizen was ook de componist van liedjes waarvan iedereen dacht dat ze altijd al hadden bestaan: Joepie Joepie is gekomen, Jan Huijgen in de ton, Olleke bolleke, Schipper mag ik overvaren, Wij maken een kringetje, Zeg Roodkapje waar ga je henen, Papegaaitje leef je nog, Zakdoekje leggen. Allemaal ontsproten aan dit kleuterprogramma. Joop Stokkermans nam later het vaandel van Broekhuizen over. Broekhuizen had verder zowel het AVRO Kinderkoor als het kinderkoor Jacob Hamel onder z’n hoede. Hij ontfermde zich verder over de Sweet Sixteen. Omdat het zo lekker ‘camp’ was, gebruikte Peter Holland op Radio Noordzee ‘Peter’ als herkenningsmelodie (“Blauwe ogen rode sjaal, ja dat is Peter”). Tom Mulder, die zich op de radio Klaas Vaak noemde, gebruikte ‘Klaas Vaak’ als gelegenheidstune, ook van Herman Broekhuizen en uitgevoerd door de Schellebellen.