DJ Bart van Leeuwen vandaag 50 jaar in het radiovak


06.05.2023 – DJ Bart van Leeuwen zit vandaag precies 50 jaar spreekwoordelijk achter de radiomicrofoon. Volgens de boeken presenteerde hij op zaterdag 6 mei 1973 in de nacht voor het eerst het programma Nachtklup op zeezender Radio Veronica. Er zouden vele programma’s en enkele werkgevers volgen.

De naam Bart van Leeuwen (radionaam voor Antonie Arie Egas, ook wel Ton) komt 18 keer voor in Het complete tunesboek. Niet dat er daarmee 18 tunes van hem zijn (geweest), want zijn naam wordt bijvoorbeeld ook genoemd als de man die de knips maakte in de maxi-single van de BB&Q Band met daarop Starlette, om op die manier te worden vermaakt tot een filler in de Top 40.
Zijn eerste tune pikte hij van Tom Lodge op Radio Caroline: Johnny Howard & Band – Rinky dink. Hij zou later ook de versie van Dave ‘Baby’ Cortez gebruiken op zowel Veronica als Mi Amigo. En over Mi Amigo gesproken: samen met Marc Jacobs zong hij de tune in van het programma Baken 16: Terry Snyder & The All Stars – La cucaracha (wat in het Spaans overigens kakkerlak betekent).

Lawaaidiedaai…..

Een overbekende jingle van hem is “Lawaaidiedaaidiedaaidiedaai, Bart van Leeuwen”, gemaakt op Strawbs – Ah, me, ah my. Vergeten daarentegen is VSOP (Vienna Symphonic Orchestra Project) met Dreamer, een hopeloos vermuzakte versie van de hit van Supertramp, het was de tune van het ochtendprogramma van Bart van Leeuwen op RTL Radio. En tot slot de eindtune van Bart op Mi Amigo: De Searchers met Goodbye my love.
O ja, laten we het niet vergeten: Bart, gefeliciteerd!