Wat is de overeenkomst tussen The Cats en jinglebedrijf JAM?

02.05.2022 – Wat is de overeenkomst tussen de Nederlandse palingsound-groep The Cats en het Amerikaanse jinglebedrijf JAM Creative Productions in Dallas?
Tsja. Dat is weer zo’n vraag. Je kunt daar natuurlijk allerlei loze antwoorden op geven. Maar het enige antwoord dat hout snijdt is: de Larrabee Sound Studios in Los Angeles. Daar waar de Ron Hicklin Singers kind aan huis waren om jingles in te zingen voor JAM in Dallas. Of voor Coca Cola. En daar waar The Cats het album The love in your eyes inzongen.

JAM nam er bijvoorbeeld veel jingles op voor WMGK in Philadelphia, in de reeks Magic music jinglepakketten en voor WPRO in Providence, Rhode Island.

Maar The Cats namen er dus ook op. In 1973. De band was erg populair en had een druk tourschema, wat zijn tol begon te eisen. Zanger Cees Veerman kreeg stemproblemen. Bandlid Piet Keizer verving hem tijdelijk. In 1974 brachten The Cats het album The love in your eyes uit, het jaar ervoor opgenomen in de Larrabee Sound Studios in Los Angeles met sessiemuzikanten. De leden van The Cats deden enkel de zang, de muziek werd gespeeld door Amerikaanse sessiemuzikanten. Eén van de tracks op die plaat was Be my day, een grote hits in Nederland. Cees Veerman zei later over die sessies: “‘Be My Day’ stond bovenaan de hitlijsten, wat geweldig was, maar de rest van dat voorgebakken spul had in de oceaan bij Malibu moeten worden gegooid”.

“De manier van opnemen verschilde nogal met onze eigen werkwijze en dat leverde onder elkaar natuurlijk gesprekstof op als we na afloop van een werkdag in de Larrabee Studio in het tegenoverliggende cafe ‘Lost on Larrabee’ een ‘toddy for the body’ oftewel een afzakkertje namen”, schrijft Arnold Mühren in april 2022 op Facebook.

Op 1 van de foto’s hieronder The Cats en het Amerikaanse productieteam poserend voor de beroemde Larrabee Sound Studios in Los Angeles. Foto Arnold Mühren.