Alle tunes van 50 jaar 2 voor 12

28.08.2021 – Volgende week viert de VARA (BNNVARA) het 50-jarig jubileum van de quiz 2 voor 12, Twee voor twaalf, zoals je wilt. Weliswaar gaat deze site bijna altijd uitsluitend over radiojingles, maar daar maken we soms graag een uitzondering op. Als was het maar om te vertellen dat de tune van Twee voor twaalf in al die jaren hetzelfde is gebleven. Weliswaar in diverse uitvoeringen, maar toch. En daarom mag deze tune een waar monument onder de televisietunes in Nederland genoemd worden. Met alles in zich wat een tune bijzonder maakt; kort, krachtig, heel herkenbaar en bovenal: heel mooi. Lijkt bovendien op niets anders dat op radio en televisie werd gebruikt. De VARA was zo verstandig om de tune niet op te offeren aan de vernieuwingszucht waardoor redacties van tv-programma’s worden geplaagd, en zo kun de tune rijpen en wortelen.

Ook de formule van de quiz werd niet aangepast. In 1971 bedacht door Ellen Blazer, nog steeds ijzersterk en niet aan slijtage onderhevig. De eerste uitzending was in oktober 1971. Sober décor, sobere presentatiestijl. Dertig van die vijftig jaar (sinds 1981) is het programma gepresenteerd door Astrid Joosten, daarvoor was het Joop Koopman, destijds ook de impressario van onder meer cabaretier Youp van ’t Hek.

Speciaal vanwege het jubileum maakten wij een unieke audiomontage van alle Twee voor twaalf tunes door de jaren heen. Van achtereenvolgens Kookie Freeman (een Duitser die eigenlijk Helmut Brandenburg heet), Herman Schoonderwalt, Rudy van Houten, Ruud Mulder tot die van tegenwoordig van Eric Vloeimans, de kampioen van de fluistertrompet. O ja, de titel van de tune hebben we nog helemaal niet vermeld: newcomers are going in.

Zie ook dit eerdere bericht op Jingleweb.

Bron foto’s (en met dank aan):
VARA, BNNVARA, Beeld en Geluid, Beeld en Geluid-wiki.