Tune 2 voor 12 komt … gewoon van plaat

13.05.2020 – Geen wereldprimeur, maar wel leuk om te weten: De originele tune van het quizprogramma 2 voor 12 op VARA TV staat gewoon op een plaat. De oerversie is gecomponeerd door Kookie Freeman (pseudoniem van Helmuth Brandenburg) en heet Newcomers are going in. Hier te zien en te horen.
Componist Herman Schoonderwalt arrangeerde het nummer in de versie vanaf 1971. Een later arrangement is van Bert Paige en het Ruud Mulder Orchestra. Willem Ennes (vroeger van de ge-wel-dige Groningse band Solution) bewerkte het nummer in de 21e eeuw. Dat is pikant, omdat Willem Ennes toen de partner was/is van Astrid Joosten, die dat programma presenteerde (en dat nu nog doet). In deze versie hoor je Eric Vloeimans op trompet.
Presentator Joop Koopman (foto boven, bron Beeld en Geluid) werd in de jaren ’90 begeleider/impresario van een aantal Nederlandse theaterartiesten, onder wie Martine Bijl, Adèle Bloemendaal, Fons Jansen en Harrie Jekkers. Later begeleidde en adviseerde hij Youp van ’t Hek.
Hieronder de 2 voor 12 tune-versie van 1971.

Zo ken je ‘m van de TV