En dáár gaan de laatste middengolf-masten

10.01.2019 – Opeens is het tijdperk van de grote middengolfzenders in Nederland tot een einde gekomen. Doek! Applaus! Weemoed! Woensdag werden namelijk de  twee AM-masten opgeblazen van Zendstation Zeewolde. Met dynamiet werden kabels die de enorme antennes overeind hielden opgeblazen, en in nog geen 12 seconden was het daarna gedaan met de identieke stalen gevaartes van 207 meter hoog. Het zendstation werd in 1980 geopend door staatssecretaris Neelie Smit Kroes en zenders & antennes waren bestemd voor Radio 1 en 2, die elk met 400 kiloWatt gingen uitzenden vanuit Flevoland. Daarna gingen Radio 1 en Radio 5 de masten gebruiken. Tot 2003. Toen kwamen de 747 en 1008 meter AM vrij. Radio 10 ging vanaf deze plek uitzenden en de laatste drie jaar ook de christelijke zender Groot Nieuws Radio. Eigenaar Novec vond het onderhoud van de zenders en deze twin towers evenwel te duur (en kan bovendien aanzienlijk meer verdienen als het terrein wordt bestemd voor mega-windmolens) en wilde per 31 augustus het contract met Groot Nieuws Radio al opzeggen. De zender kreeg nog even respijt, om de luisteraars naar de nieuwe DAB+ frequenties te praten. Op 3 januari ging de knop van de zender definitief om, net in het jaar dat de radio in Nederland het 100-jarig jubileum gaat vieren, met ir. Idzerda en zijn muzikale soirees in de Haagse Beukenstraat. Omroep Flevoland volgde het neerhalen van de masten HIER. Er blijven nu alleen middengolfzenders met een laag vermogen over, als Radio Emmeloord.