Tune TROS Popformule van Jaap Eggermont

29.05.2018 – Jaap Eggermont kennen we vooral van The Stars on 45. En van de jingles voor de TROS in de 2e helft van de jaren ’70. Maar wist je dat hij ook verantwoordelijk is voor de tune van TROS Popformule? En daarmee vanaf 1985 voor de tune van het videoclipprogramma Formel Eins? Dat laatste was een Toppop-achtig programma presentator Ingolf Lück op de Duitse zender ARD. De muziek van Formel Eins was hetzelfde als die voor TROS Popformule. En ook de visuele vormgeving (zie getekende stills) lijken als 2 druppels water op die van AVRO’s Toppop.

Jingleverzamelaar Peter van Klei schreef onlangs een bericht over de tune van TROS Popformule op het jingle-forum van Radiotrefpunt. De muziek van Formel Eins en TROS Popformule is in 1985 opgenomen in de Soundpush Studio’s in het Gooise Blaricum. Dat weten we dankzij het archief van oud-TROS-archivaris Juul Geleick. De productie van de tune is van Jaap Eggermont, Peter Schön en Hans Hollestelle. Op de doos, die 4 tracks bevat, staat het logo van de studio, zie afbeelding hierboven.
TROS Popformule begon halverwege jaren ’80 als tegenhanger van programma’s als AVRO’s Toppop en Veronica’s Countdown. De programma’s zaten boordevol met videoclips, pop- en filmnieuws en lifestyle-rubrieken. Vanaf oktober 1991 verandert de titel in Popformule Plus. De Duitse variant kende 307 uitzendingen tussen 1983 en 1990. John de Mol wilde het format in Nederland gaan uitzenden onder de naam Formule 1, maar dat is later (natuurlijk) TROS Popformule geworden. Voor Jingleweb brengen we enkele tunes en promo’s samen op onze Soundcloud pagina.