Hallo, hier Hilversum, versie mei 2018

29.05.2018 – Hallo, hier Hilversum was vooral in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw de kreet waarmee de V.A.R.A. (ja, met afkortingspuntjes) de uitzendingen op de radio begon. De V.A.R.A., de Vereeniging Arbeiders Radio Amateurs, had componist Hugo de Groot en tekstschrijver Huib Wouters de opdracht gegeven een muziekwerk te schrijven dat kon dienen als identificatie-tune van de VARA-uitzendingen uit die vooroorlogse jaren. Vaak werd het gezongen door Frans Vroons. (“Hallo, hier Hilversum, hier is de VARA, hier is de omroep van het vrije woord…”) Het was meestal het V.A.R.A. dansorkest dat de orkest-uitvoering op zich nam. Het deuntje (en soms de woorden) sijpelden door tot ver in de jaren ’70 en ’80, want de TV-uuropener van 1977 en 1980 van de VARA bevatten (variaties op) het muzikale thema, evenals radiojingles verderop in de jaren ’80. Het bleef als het ware toch kleven aan de voorheen zo socialistische omroep. Met dezelfde titel kwamen er een boek, een radioprogramma (op zaterdagmorgen), een tentoonstelling, elpees, CD’s, noem maar op.
Afgelopen zondag opende VARA’s Vroege Vogels (ja, al jaren zonder afkortingspuntjes) op NPO Radio 1 eenmalig met deze aloude herkenningsmuziek, uitgevoerd door de nieuwe lichting van de legendarische The Ramblers. Presentator Menno Bentveld gaf er met de timing van zijn aan- en afkondigingen een terechte 2018-draai aan mee, maar verder leek het toch echt even radio-90-jaar-geleden. Maar wel in stereo, dat dan weer wel. En vanuit de oude VARA Studio 2, tegenwoordig het thuishonk van het MCO, het Muziekcentrum van de Omroep. Vroege Vogels stond dit weekend in het teken van ‘100 jaar Mediastad’.
Vergelijk de still uit de video van afgelopen zondag (de kleurenfoto bovenaan dit bericht) en de zwart-wit-foto uit het midden van de vorige eeuw.