Jingleweb wordt Koninklijk gearchiveerd

KB-koninklijke-bibliotheek25.10.2017  –  De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag gaat Jingleweb vanaf vandaag archiveren en voor de lange termijn bewaren voor toekomstig onderzoek. Dat heeft de Koninklijke Bibliotheek ons laten weten.
“Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die door de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan”, stelt de KB, die een website als Jingleweb als ‘digitaal erfgoed’ beschouwt. KB balieDat is ook internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.
Logo_Koninklijke_Bibliotheek_wordmark.svgOm die reden archiveert de KB websites als Jingleweb die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. En we zijn er eerlijk gezegd best wel een beetje trots op dat te lezen.
Jingleweb zal gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies zijn te raadplegen binnen het eigen gebouw van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (o, pardon, ‘s-Gravenhage). De pagina’s zullen later ook beschikbaar worden gesteld aan het algemeen publiek via de website van de KB zodra dit juridisch mogelijk is.
Aan gebruikers van het archief zal in een disclaimer duidelijk kenbaar worden gemaakt, dat de auteursrechten liggen bij de oorspronkelijke rechthebbenden, en dus ook niet bij Jingleweb.
De Koninklijke Bibliotheek is Nederlands nationale bibliotheek in Den Haag, opgericht in 1798. De bibliotheek ontving haar huidige naam in 1806 van Koning Lodewijk Napoleon. Meer informatie op de site van de KB.