Genootschap krijgt volledige Top Format archief

ALB_9736-2ALB_9697-2

25.10.2017 – Het Genootschap Radiojingles en -tunes heeft het archief van jinglebedrijf Top Format overgenomen (audio-demo).
Top Format, de oudste en bekendste jingleproducent uit het land (anno domini 1975), isTop Format - Voor verhuizing 2017 088 afgelopen zomer verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor inclusief 3 full service studio’s in Haarlem. Daarmee is de statige burgemeesterswoning uit de negentiende eeuw verlaten, waar de jingle-zaken ruim 35 jaar hebben gefloreerd.
Het oude archief is niet mee gegaan, Jelle Boonstra en Benno Roozen kregen het beheer overgedragen. Voor Top Format was dat een logische keuze. “Met onze scherpe focus op de toekomst, denk ik dat we geen betere manier hebben gevonden dan onze nalatenschap aan het Genootschap over te dragen”, zegt Dave Albers van Top Format, die ook de archief-foto’s bij dit bericht nam. Het Genootschap boog zich in 2005 al om het hele analoge bandenarchief van de jingleproducent en stelde daar een 3-dubbel CD van samen, waarmee Top Format het 30-jarige jubileum vierde, en grondlegger Ren Groot werd uitgezwaaid. Op dat moment hadden DAT, backups en harde schijven de analoge tapes al een tijdje vervangen in het bedrijf. Top Format - Voor verhuizing 2017 132 Het nu overgenomen laatste deel van het archief gaat om een kolossale hoeveelheid materiaal uit de afgelopen jaren, verzameld op minstens 2550 master CD’s en DVD’s en ruim 1000 DAT-jes.Top Format - Voor verhuizing 2017 013
Top Format maakte aan het einde van elke maand et grote discipline back-ups van computerbestanden – inclusief de complete Protool-sessies van pakketten waaraan werd gewerkt. Het Genootschap heeft alles ingeladen, met archiefkasten en al en de oogst is zo groot als-ie maar wezen kan: kant-en-klare pakketten, instrumentals, demovoorstellen, muziekpapier en verdere administratie.
En noodgedwongen hebben we dan ook nog dozen en nog eens dozen met originele 24-sporen banden moeten laten liggen – teveel om te bergen en zonder 24 sporen-recorder kom je er niet ver mee – tenzij één van onze lezers nog een werkende machine heeft staan.
Logo Site JIngleWebWe zijn natuurlijk erg blij met, en trots op het verkrijgen van het totale Top Format-archief en verplichten ons om het in de loop van de tijd te digitaliseren. Dank voor het vertrouwen!
Wie overigens denkt dat-ie met 1 mailtje aan ons een willekeurig pakket van Top Format toegestuurd kan krijgen moeten we helaas teleurstellen. Van al het verkregen materiaal ligt de copyright bij Top Format.
Eerder kregen we ook al de complete jingle-archieven van hele omroepen, zoals bijvoorbeeld de AVRO, de TROS, Veronica, en AVRO’s Toppop, evenals het bandenarchief van DJ’s Felix Meurders en Ad Roland. Luister naar de audio-demo, waarin een aantal hoogtepunten uit het verkregen archief.

 

Top Format - Logo 2017 003

Top Format - Voor verhuizing 2017 017

Een deel van de administratie

Top Format - Verhuizing 2017 015

En lades vol met master-DAT-jes

Top Format - Verhuizing 2017 019

En gouwe ouwes uit de bedrijfsgeschiedenis.

Top Format - Verhuizing 2017 024