Jingles op singles: Hoera! Ik Ben Troetelschijf

Ria Valk - Hoera! Ik ben troetelschijf22.09.2017  –  In de loop der jaren is een aantal singles uitgebracht (gewoon te koop in de winkel) waarin jingles een hoofdrol spelen. En dan bedoelen we niet platen met uitsluitend jingles, maar gezongen platen waarin jingles zitten verwerkt. Eén van de bekendste hitvoorbeelden is natuurlijk What kind of dance is this van Veronica Unlimited, met daarin een wagonlading aan Veronica-jingles. Felix Meurders had er zó de schurft aan, dat-ie in de Nationale Hitparade een zelf gemaakte versie draaide waar de jingles grotendeels uit waren gehaald. Hij vertikte het eenvoudigweg om op de publieke zender Hilversum 3 reclame te maken voor die vuige commerciële concurrent Veronica. Eerder schreven we al over Veronica Unlimited op Jingleweb.
Een ander leuk voorbeeld van jingles op singles is een obscuur plaatje van Ria Valk uit 1977: Hoera! Ik ben troetelschijf. IMG_0058Geproduceerd door (Arie) Eddy Ouwens, en boordevol met jingles van schijven: van troetelschijf, NCRV Exclusief, TROS Paradeplaat, AVRO’s radio- en televisietip, Langspeelplaat van de week tot de Alarmschijf. Het toch wel bizarre werkje werd gecomponeerd door de heren A. de Kwaad en McRonald (die wij als schuilnamen beschouwen) en gearrangeerd door Gerard Stellaard.
Wie de songtekst wil lezen, moet maar even HIER klikken, vooral omdat er hier ook een automatisch vertaalde Duitse versie van de tekst bij zit. Aardig detail is verder ook, dat alle tekstgeneratoren het kunstje van elkaar afkijken, want (bijna) alle sites schrijven “harteglijk bank”