Veronica Unlimited barstte van de jingles

21.07.2013 – Je kent het vast wel: What kind of dance is this. Nu precies 36 jaar geleden stond het plaatje in de Nederlandse hitparade. Uitvoerende groep was Veronica Unlimited, bijeengebracht door producer Hans van Hemert ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de Veronica Top 40. De single – een compilatie van bekende hits met een discobeat – barstte van de Top 40 jingles. Leuk voor de Veronicanen en de voor freaks, maar niet voor DJ’s als Felix Meurders. Uit afgrijzen knipte hij de jingles eruit, omdat hij geen zin had om zo maar gratis reclame voor de (concurrerende) Top 40 te maken. Bij Veronica hebben ze zich erom kapot gelachen. Het nummer werd geproduceerd door Piet Souer, het titelthema werd geschreven door Janschen & Janschens, het pseudoniem voor Piet Souer en Hans van Hemert. Zij hadden net het jaar ervoor LUV’ opgericht en verdienden inmiddels miljoenen met de wereldwijde verkoop van plaatjes.
De medley van What kind of dance is this bestond uit de volgende hits: Do You Wanna Dance (R. Freeman), A Hard Day’s Night (Lennon/McCartney), Let Me In (Y. Baker), Mr. Tambourine Man (B.Dylan), What Kind Of Dance Is This (Janschen en Janschens).
Veronica Unlimited bestond uit de Duitse zanger Manfred Kohler en 4 of soms 3 zangeressen / modellen: de zussen Gaby en Angie Kreutz en Iris Wolkenstein, al wordt ook de naam Edna Bejarano genoemd als zijnde groepslid. In eerste instantie zouden de Nederlandse Margriet Eshuijs en Sandra Reemer tot de groep horen, maar zij zijn vrij snel vervangen door de twee zusjes Kreutz. De bijbehorende videoclip van What kind of dance is this, opgenomen in discotheek Cartouche in Utrecht, is zeer vermakelijk. Kijk maar eens naar de danspasjes van zowel zanger Manfred Kohler als de drie zangeressen.
What kind of dance stond tien weken in de Top 40, van 11 juni (week 24) tot en met 13 augustus 1977 (week 33). De hoogste notering was plaats nummer 2. Vervolgplaatjes als Disco Donna, Gimme More, What a lousy party en Right On hebben destijds geen potten meer kunnen breken. Vermeldenswaardig is nog wel het liedje Childrens Opera, de B-kant van Right on. Een medley van Nederlandse kinderliedjes, gezongen met wel een heel opvallend Duits accent.
Speciaal voor Jingleweb maakten wij een compilatie van de jingles die in What kind of dance is this te horen zijn: Yesterplay (herhaling) Music, Goin’ back in time Veronica flashback, Yesterday laag en Veronica (groep Amsterdam). Veel plezier ermee!