Het logo van NBC: de ultieme jingle

The NBC Chimes documentaryNBC26.06.2017 – Radio- en jinglefanaat Marc Wiers tipte ons over een boeiende documentaire over het audiologo van NBC. Het drietonige logo van NBC (G3, E4, C4)dat we in Nederland kennen als het (oude) logo van Radio 10. NBC staat volgens de maker niet enkel voor the National Broadcasting Company, maar voor een hele generatie. Waar komt het logo vandaan en waardoor heeft het zo’n enorme impact? Aan het woord komt de man die voor het allerlaatst de zogeheten NBC chimes op het NBC netwerk gebruikte (Rick Greenhut) en radiohistoricus John Schneider.
NBC chimesLeuk weetje: het oorspronkelijke audiologo van de NBC bestond in 1927 nog uit 7 tonen. Die werden meestal live gespeeld op een klokkenspel of xylofoon (zie foto). En dan is 7 tonen alweer best veel. De tussenversie telde er 4, de uiteindelijke versie 3 tonen. Die werden voor het eerst gespeeld op 29 november 1929. Het logo is in 1950 gepatenteerd, voor het eerst bij een audiologo van radio en TV.
Wie meer feiten wil lezen over het NBC logo kan hier of vooral hier terecht.
Fijne tip, Marc. Bedankt.