De Britse Hans Hogendoorn

Screendump 100 discotheque jingles wit18.07.2016 – Hoe het precies is gegaan, weten we (nog) niet. Maar feit is dat er in de jaren ´70 een opvallende jingle is gemaakt voor de NOS met de stem van Bill Mitchell. Wie? Bill MitchellBill Mitchell, de man met zo’n beetje de laagste spreekstem van Groot-Brittannië in die jaren. Hij was de stem achter de Laser-jingles en ook de man die een hele elpee vol sprak met losse kreten (en soms een muziekje eronder). Dat leverde fijne en bruikbare algemene jingles op voor in de discotheek of voor op je radiozender: Rock ‘N’ Roll, Right On, Hitpick, Monday tot en met Sunday, Number 20 tot en met Number one, All The Hits And More en inderdaad meer van dat alles.
NOS logoHet album was er een in de lange (en soms twijfelachtige) reeks platen van East Anglican Productions, een producent in het Britse Frinton on sea, in Essex. Daarop kwam ook vaak de Sonovox-stem van Ray Anderson voor, die dit alles produceerde.
Op die elpee stond ook een droge tekst S.O.U.L. met een Shaft-achtig bedje eronder van de Alan Neale Band. En iemand bij de N.O.S. of bij Hilversum 3 heeft Bill Mitchell (ongetwijfeld tegen een te ruime betaling) in 1977 zo ver gekregen die jingle opnieuw in te spreken, maar dan met de letters N.O.S. Een magistrale jingle in zijn eenvoud. Zelfs Frits Spits maakte er in de recente uitzending van 50 jaar 3FM op KX Radio nog een spontane opmerking over. Na 39 jaar! Luister naar de oorspronkelijke S-O-U-L-jingle, de versie voor de N.O.S.. én de opmerking van Frits Spits. En daarmee is Bill Mitchell feitelijk de Britse Hans Hogendoorn.