De jingle-single op z’n VPRO’s

deel hoes03.06.2016 – Jingles- en singles-verzamelaar Edwin van Loon kwam onlangs aanzetten met wel een heel bijzonder jingle-item. Een typische VPRO-ding: een ‘jingle-single’ van het Ensemble Syntagma Musicum, met de muziek gebruikt voor VPRO-maandag. Die reeks programma’s werd uitgezonden in de jaren ’70.
Jingle singles 1 tm 4De term ‘jingle-single’ is een VPRO-knipoog (om het woord sneer te vermijden) naar de commerciële jingle-singles-serie uitgebracht door jinglebedrijf Top Format in Haarlem. Deze reeks (volume 1 tot en met 4) uit de jaren rond 1980 lag gewoon in de winkel en bevatte bruikbare jingles en bedjes voor DJ’s. Iemand bij de VPRO moet het een leuk idee gevonden hebben om de term jingle-single over te nemen. Hoor HIER het resultaat.
Het ensemble Ensemble Syntagma Musicum is in 1963 opgericht om authentieke uitvoeringen van religieuze en wereldlijke muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance te spelen. Kees Otten (1924 – 2008) was muzikaal leider van het Nederlandse ensemble.