Wat een groot toeval

The Sound of America logo bewerkt05-03-2016 – Toeval bestaat niet, zeggen we altijd. Maar de volgende overeenkomst is wel heel toevallig. Decennia oud, dat wel, maar ook super-bekend. En heel toevallilg.
Het is 11 november 1976. Felix Meurders (hij komt de laatste weken toevallig veel langs op Jingleweb) presenteert tussen 20.00 en 21.00 uur op Hilversum 3 het programma The Sound of America, een eenmalige radiodocumentaire over de Amerikaanse radio. Een uitzending met veel fragmenten van stations uit de VS.
BondEn wie héél goed oplet hoort een bekend pingeltje dat ook de opmaat naar Veronica’s Popjournaal is. Luister HIER maar naar het fragment uit K-Earth News (uit The Sound of America).

De tune van het Popjournaal zelf is mega-bekend: John Barry & Orchestra – James Bond is back, uit de Soundtrack van From Russia with love (1964), hier in de film-versie. Maar die bekende tune had ook een aanloopje, afkomstig van een andere James Bond-film: Goldfinger. Wie het eindje van Dawn raid on Fort Knox afluistert, herkent het wellicht. Veronica draaide het echter om (door de band simpelweg om te keren) en dus werd de omgekeerde versie juist de aanloop tot Veronica’s Popjournaal. Martin van Kampen uit Breda stuurt ons een audiofragment van de Lexjo van 21 januari 1970 op Radio Veronica, waarin de jingle voor het Popjournaal al wordt gebruikt, hier weliswaar in de Engelstalige versie. Veronica heeft het dus eens niet van Amerika afgekeken.

Maar dan nog is het een opmerkelijk toeval dat twee stations in de wereld allebei op het idee komen om een eindriedeltje van een plaat om te draaien en dat als jingle in te zetten. Toeval bestaat dus, zo je zeggen.

Luister hier naar enkele losse elementen van de jingle.