De tune van Terry Wogan

Terry Wogan bij BBC Manchester in 197606.02.2016 – Afgelopen zondag overleed de Britse DJ Terry Wogan. Daarom vandaag aandacht aan zijn tune, één van de beste radiotunes die ooit zijn opgenomen. Het is namelijk werkelijk een beauty! Het is uitgevoerd door de verder redelijk onbekende groep Brass Incorporated en heeft als titel Just like that. Tom Mulder, die altijd een goed hand van kiezen en ‘lenen’ heeft gehad, gebruikte het als eindtune in 50 Pop of een envelop (TROS).

De hoofdrol op drums in Just like that wordt gespeeld door ene Phil Seaman. Maar de orkestdirigent van het werkje heeft onze grootste interesse.

Brian FaheyHet is Brian Fahey, op 87-jarige leeftijd overleden in 2007. Hij was de dirigent van het orkest van Shirley Bassey en persoonlijke vriend van zangeres Ella Fitzgerald. Verder dirigeerde hij negen jaar lang het BBC Scottish Radio Orchestra. Deze componist, big band arrangeur en orkestleider kennen we bijvoorbeeld van de radiotune voor BBC Pick of the Pops (At the sign of the swinging cymbal). En guess what!? Zowel de tune van Tops of the Pops als de eerder genoemde Just like that zijn op dezelfde dag en met dezelfde bezetting opgenomen. Beide nummers kwamen op een single uit, met Tops of the pops natuurlijk als A-kant.

Brian Fahey was trouwens ook de maker van Open House, de tune van Een goeiemorgen met … (niet de Radio 4-versie, maar de Hilversum 1, later Radio 2 versie in de jaren ’70 en ’80). Dat programma was net als 50 Pop of een envelop ook van Tom Mulder, en dus leende hij ook deze tune uit Engeland, in dit geval van de Pete Murray show bij de BBC.

Lees het interessante levensverhaal van Brian Fahey in The Guardian.
(bron o.a.: http://liberalburblings.co.uk/?p=26870)