Knop voorgoed uit bij 2-0-8

Luxemburg-208-Banner-copyrght-Jingleweb208 in marnach22.12.2015 – Het is voorgoed gedaan met de middengolfzenders van Radio Luxemburg. In het eerste uur van de nieuwsjaarsochtend wordt de knop omgedraaid van de fameuze 208 meter middengolf. En daarna gaat moederbedrijf CLT de site in het noord-Luxemburgse Marnach ontmantelen. Tussen 1951 en 1991 werden de legendarische uitzendingen van Luxemburg 208 van hieruit over Europa uitgestraald. Het was de plek waar de jeugd in de schraalheid van de publieke radiozenders in de vijftiger jaren voor het eerst Elvis en Chuck Berry kon horen en Everly Brothers en Cliff – de middengolfsignalen werden op die manier een inspiratiebron van al die popartisten die in het decennium erna het muzieklandschap geheel zouden veranderen. Van Morrison maakte er een geweldig lied over, van hoe hij als jongetje voor de radio zat: come in Night antennaFats….Elvis…HOOR het hier (De Engelse service ging er destijds mee uit de lucht). Het stemt weemoedig dat de hardware nu ook verdwijnt, al is dat natuurlijk zo logisch als wat, exact 25 jaar nadat de Engelse service van Luxemburg al uit de ether verdween vanwege het gebrek aan luisteraars. In het Duits ging het nog door, maar de middengolf heeft snel de concurrentiekracht verloren met alle FM-zenders in Duitsland en de steeds sneller opstomende DAB+. Eugène Muller is hoofd van de techniek en uitzendingen bij Luxemburg-dochter BCE: “The closure of this site devoted to medium-wave transmissions marks the end of a major chapter in our history. Indeed, thanks to the English-language broadcasts by Radio Luxembourg and the German-language programmes of Radio Luxemburg, Marnach became a kind of umbilical cord linking us to millions of listeners in Europe”, zegt hij. Als laatste is straks het Luxemburgse volkslied te horen op 2-0-8.

208-Transmitter-Marnach