Wie kent ‘m nog? De Discart

CIMG0063

21.06.2015 – Vandaag is het de kortste nacht en dus de langste dag van het kalenderjaar 2015. Een mooie dag om een artikel van gastredacteur Sybrand Verwer te plaatsen. Lees even lekker mee:
Behalve aan jingles besteden wij van Jingleweb volgaarne ook aandacht aan de hardware die daar voor nodig is. Tegenwoordig een PC of tablet waarin in grote variatie software voorhanden is. Maar vroeger, ja vroeger, toen alles beter was. Jingles konden janken en ruisen of midden in de weergave gewoon stoppen. Niet starten, of met een tik starten, of elke denkbare combinatie hiervan… . Dat alles dankzij wat wij toen Spotmaster plachten te noemen, terwijl Spotmaster een merk was van de firma BE (Broadcast Electronics). In de jaren ’80 en begin jaren ’90 domineerde bij Radio 3 de firma Sonifex als Spotmaster. Anders gezegd, de toch enigszins lompe Spotmaster werd vervangen door de gelikter uitziende en sneller startende Sonifex. Boven in beeld van deze site is daar een fragment van te zien. CIMG0060Maar in de loop van die jaren ’90 werd de Sonifex gaandeweg weer vervangen door de MD spelers van meneer Denon. En die moest later weer het veld ruimen voor de eerder aangehaalde software spelers van onder meer Dalet. Maar meneer Sonifex zag voor zichzelf nog een rol weggelegd in de weergave van vormgeving, alleen was dat apparaat slechts een kort leven beschoren, we spreken over de Discart. CIMG0053De jankende carts werden vervangen door de in die tijd bekende floppydisc. Formaat was gelijk aan toen veel gebruikte floppys die in elke computer, Mac of Windows, paste. Maar toch niet helemaal; de Discart nam alleen genoegen met exemplaren van Extra High Density met een capaciteit van wel 4MB. En op een dergelijk schijfje was plaats voor wel 60 seconden kamerbreed stereo. De glorietijd van de Discart DX10 was kort, ze hebben carrière gemaakt in de studio’s van Hitradio Veronica en KinkFM, geen onlogische combinatie, beide stations vonden destijds onderdak in het pand aan het Laapersveld. Enkele exemplaren van de DX10 zijn destijds ook nog in gebruik geweest in de radiocellen van het NOS Journaal vanaf het moment dat de nieuwslezer van dienst zelf een tussenbliepje diende te starten. Op de foto een van die exemplaren.
Met grote dank aan Dion Posdijk en Sybrand Verwer.