Zendschip-spelen met ’n opknappertje

Radio Scotland - Zusterschip MV Albatross 002

Radio Scotland - Zusterschip MV Albatross 00423.07.2014 – Je hebt mensen die graag schuilen in de veiligheid van hun jeugd. Die maar wat graag eens midden in het zeezendertijdperk zouden willen zitten. Het liefst de tijd zouden willen reconstrueren op een authentiek zendschip. Dat kan. Bijna dan. Indertijd zat Radio Scotland als één van de drijvende zenders  op een lichtschip dat The Comet heette. Er waren er indertijd twee gemaakt, The Comet lag voor Schotland en de andere heette The Albatross en dat lag voor de Ierse kust – identiek, want met dezelfde bouwtekening in de hand gemaakt. En dat schip is nu te koop bij Premier Houseboats voor 50.000 Britse ponden, ofwel de kale oudijzerprijs. Het schip werd in 1964 opgelegd en kwam in 1972 in het bezit van de zeeverkenners in het havenplaatsje Dun Laoghaire. Die woonden het schip verder uit, zoals dat dan gaat. AlbatrosssssHet is dus echt een OPKNAPPERTJE, zoals wel uit de advertentie van de scheepsmakelaar blijkt. Het schip werd in 1999 door Dorothy Cross – befaamd Iers kunstenaar – beschilderd met een lichtgevende verf. Overdag laadde de verf zichzelf op en ’s avonds en ’s nachts gloeide het vervolgens aan de einder. A ship ’that glows in the dark’, zou Wolfman Jack zeggen. Het haalde zelfs een postzegel van de Ierse PTT. Misschien triggert dit schip in combinatie met Scouting Gerard van Dam wel, die kreeg zijn Delmareschip indertijd op zee, door er als hopman en zeeverkenners op rond te lopen – en niemand kreeg argwaan. Terwijl we dit berichtje tikken verschijnt de melding op de site dat het schip is verkocht. Aaaargh, te laat dus – toch die Gerard van Dam weer?

Radio Scotland - Zusterschip MV Albatross 005