KRO jingles = Wagner = Poulenc

PoulencKRO - Hekjeslogo09.07.2014 – Op 1 januari dit jaar hebben wij op Jingleweb al een uitgebreid artikel geschreven over de KRO-pingels van Joop Stokkermans uit de jaren ’70. Stokkermans heeft – zo schreven – bij het componeren van die KRO-pingels goed geluisterd naar het klassieke werk Siegfried Idyll van Richard Wagner uit 1870.  Joop Stokkermans kunnen we het niet meer vragen (hij overleed in december 2012), maar er duikt een nieuw klassiek stuk op dat zonder enige twijfel nog meer ten grondslag heeft gelegen aan de KRO-composities: de Trois mouvements perpétuels van Francis Poulenc, geschreven in 1918. Parijzenaar Poulenc componeerde dit stuk toen hij 19 jaar oud was. Ach, vergelijk zelf nog maar eens: hier de Poulenc-compositie, en hier de KRO-jingles.