De flipperkast jingles van Veronica

Bally Silverball Mania screen

11.07.2014 – Een beetje radioluisteraar in de jaren ’80 kent deze jingle: de uuropener van Veronica op Hilversum 3. Toen Jeroen van Inkel, Lex Harding en Bart van Leeuwen nog het geluid van Radio Veronica bepaalden. In de jingle (uit de serie The Power, gemaakt door het jinglebedrijf TM uit Dallas, aangevuld met muziek van … The Beatles!!) was een prominente rol ingeruimd voor het geluid van een flipperkast. Hier hoor je enkele geluiden daarvan op een rijtje.

logo Bally

Welke flipperkast het was? De Silver Mania van het merk Bally uit Chicago. Deze flipperkast is vervaardigd vanaf februari 1980. Er zijn om precies te zijn 10.350 exemplaren van het ding verkocht., zo lezen we althans op The Internet Pinball Database, want die bestaat echt. Net als Jingleweb een freaky website, maar dan over flipperkasten. De kastJe kunt op die site trouwens de gebruiksaanwijzing van de flipperkast downloaden, evenals de CD-rom met de besturing. Op andere plaatsen op internet kun je zelfs de chip kopen die de geluiden van de Bally produceert. Voor wie het precies weten wil: de Bally Sound Module AS-2518-51 W/ROMS. Geinig hoor. 

De chip

De chip, vervaardigd in de periode 1977 – 1985, is ook gebruikt in flipperkasten als de BMX, Frontier, Future Spa, Gold Ball, Grand Slam, Mystic, Rolling Stones, Silverball Mania, Skateball, Space Invaders, Viking, euuhh, maar maar misschien gaat dat wel iets te ver. We willen nog wel even vermelden dat het bedrijf Bally (o, pardon, de Bally Manufacturing Corporation) bestond van  1931 tot 1995. In dat laatste jaar werd het overgenomen door de hotelketen Hilton. De merknaam Bally bestaat nog altijd. Het Amerikaanse woord voor flipperkast is trouwens Pinball machine. Die term kennen we weer uit de Rockopera Tommy van The Who (1969), waarvan het nummer Pinball Wizard een wereldhit werd.