Een file van vijftien kijjometej

John bakker ANWB11.12.2013 – Bij een nieuwszender horen filemeldingen. Bij Radio 1 worden die uitbesteed aan de ANWB, die ook al die borden langs de anwbjohnsahokaweg op palen zet. Op 1 januari begint er een grote volksverhuizing bij de nieuws- en actualiteitenzender. Iedereen verkast, maar de filelezers blijven gewoon zitten waar ze zitten. Onze spionnen in Hilversum melden dat niet iedereen bij Radio 1 altijd maar onverdeeld gelukkig is met de manier waarop ze het doen. In de jaren tachtig werd op de radio het idee al losgelaten dat je Algemeen Beschaafd Nederlands zou moeten spreken, met een Hoog-Haarlemmer dictie en een vér-dragende stem. Maar de filelezers hebben nu zelfs een ongeschoolde stem en daar kan niet iedere omroeper tegen, die zelf zijn eigen stinkende best doet om alles zo goed mogelijk te presenteren. Neem de ANWB-filelezer Jon Bakker. Een Rotterdammer.  Niks mis mee natuurlijk, behalve dan dat hij het woord kilometer alleen kan uitspreken als kijjometej. Dat is vervelend, want in het bescheiden idioom van elke filelezer (wel honderd woorden) komt kijjometej toevalligerwijze het vaakst voor. Jon wordt periodiek op cursus gestuurd, dan wordt kijjometej daadwerkelijk even kijljometr, maar weldra zakt het weer terug tot het oude niveau. En dat de meldingen in alle vroegte worden uitgesproken of iemand op cafétoon tegen je zegt: wil je soms een pak op je sodemieter hebben? doet er ook al geen goed aan, zeggen onze zegslieden in het studiocomplex met gekromde tenen. Collega John Sahoka (hier in het filehokje, met Marc Robin Visscher van Radio 1 aan zijn zijde) ademt na elke zin zo fluitend in dat het met de limiter op tien klinkt als een pistoolschot. Maar omdat we zo’n positieve site zijn, sluiten we een bericht als dit natuurlijk leuk af. Die Jon Bakker bedacht in 2010 een WK plaatje dat met ”Alweer (alweej) een kans” heette. De bijbehorende VIDEOCLIP mag niemand missen!