Jingles: lachen, gieren en – euh – brullen

Christmas92-93Small19.10.2013 – Ken R. Deutsch (afgekort tot Ken R.) verkocht honderden CD’s met PAMS-jingles, nadat hij in de jaren tachtig alle masterapes uit de failliete PAMS-boedel had gekocht. Hij maakte ze zelf ook in Buffalo New York, met een koortje dat ze de North Coast jingles noemden. Vooral ook om het verschil met de Dallas vocals te benadrukken. Daar waren de jingles altijd gezongen en het geluid van de zangers daar was gestroomlijnd en uniek. Helaas kon Ken R. daar niet aan tippen, en dat is hem nauwelijks kwalijk te nemen, want het geluid in Dallas was de vrucht van decennia lang schaven en perfectioneren. Hoewel hij allang gepensioneerd is, laat hij nog maar wat graag zijn eigen werk horen. In Amerika is het de gewoonte om alles wat er in een bedrijf niet helemaal goed ging nog eens flink in te wrijven op de jaarlijkse Christmasparty. Een jinglebedrijf laat bij zo’n gelegenheid dan natuurlijk de ergste mislukkingen horen, “The most embarrising and goofiest moments” noemt Ken ze zelf. Iedereen zat dan meteen een rood hoofd op zo’n feestje te luisteren, al wist je niet of dat door de drank komt of door de schaamte. Enfin, wie dat leuk vindt, moet maar eens goed gaan zitten voor een uur outtakes, te vinden op jinglesamplers.com.