Gebouwen in een radiovorm

Radio - Gebouw (Radio 2BH) 003

SONY DSC23.10.2013 – Op Jingleweb gaat het bijna altijd over de software: de jingles die voor een radiostation worden gemaakt. En niet over de hardware: de studio’s of de stenen van het studiogebouw. Daarom gooien we het vandaag eens even geheel over een andere boeg. Je hebt radiostations die niet alleen radiostations zijn, maar er ook al als radiostation uitzien.  Zodat de vorm en de inhoud met elkaar overeen komen. De allermooiste is (hierboven) wel de behuizing van 2BH, een radiostation op de vlakten van westelijk Australië, met de ramen als radioknoppen. Het oude zendhuis van WOC Radio in Davenport (Indiana) had ook zo’n radioknop die tot de verbeelding spreekt.

ERadio - Gebouw 022n dan heb je in een Egypte nog een huis dat als transistor werd omgebouwd, niet van een radiostation, zo te zien, maar van een grage luisteraar. Het zou ons niet verbazen als die nog een bandje heeft liggen met de testuitzending van Mi Amigo uit 1973. Wat te denken van deze dan, hier rechts. Waarschijnlijk uit Maleisië, waar de overheid nog een dikke vinger in de pap heeft gehouden bij de radio-uitzendingen. Met een luidspreker boven de deur: je kunt je meteen voorstellen hoe daardoor de decreten van de regering over de straat schallen. En het zou ons niet verbazen als er onder het gebouw grote kerkers worden aangetroffen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En dit is wel de meest bizarre behuizing van een radiostation, waar dan ook te wereld: van KELI uit Tulsa Oklahoma, die kropen in een rond gebouw, op een enorm pretpark. Dat gebouw ziet eruit als de kruising van een UFO en een baseball-petje.

Zendhuis vorm en inhoudRadio volgens BatmanDeze mogen we ook niet vergeten, op de foto hier vlak boven. Geen radiostation in dit geval, maar een zenderhuis met een 10.000 Watt zender erin. Helemaal door de architect in een vorm gegoten die symboliseert wat ze daar in dit geval doen: het uitzenden van radiosignalen. Zwaar in verval helaas, niemand in Amerika vindt het verleden erg belangrijk, totdat het uiteindelijk van ellende instort en er een eenstemmige klaagzang van spijt opklinkt – het is ook overal ter wereld hetzelfde. Nou, en nog ééntje dan, kijkt u allen even naar links. Naar een radiogebouw zoals het zonder aanpassingen zo in een Batman film zou kunnen opduiken. Het is dan ook geheel op het uitzenden van radiosignalen ontworpen, dit AWA-gebouw in Sidney, neergezet in 1936 en gebaseerd op de Funkturm van Berlijn en de Eifeltoren van Parijs. Het was tot de jaren vijftig het hoogste gebouw van de stad, tot megalomane torenflats met spiegelruiten de toppositie overnamen. Je zult het maar op je dak hebben!