Ferry Maat over ‘lachwekkindi spraakgibrek’

17.07.2013 – Ferry Maat heeft enkele maanden lang zijn rijke radioherinneringen opgehaald in een online column. Hij verhaalde daar smakelijk over zijn jaren op zeezender Radio Noordzee. De TROS, 538, Radio 10 en Veronica. Hij denkt met genoegen aan de jaren terug. Maar soms met enige schaamte, want het DJ toontje vierde hoogtij toen hij het vakgebied betrad. En de zin “Door de jaren heen heeft de radiostem zich ontwikkeld” zou volgens hem op Noordzee hebben geklonken als: “Doir di jari heen heeft di radiostem zich ontwikkild”. Ferry deed altijd het liefst zijn eigen techniek, maar af en toe was er iets in reparatie en dan werd hij veroordeeld tot technicus Ferry de Groot, die het geweldig vond om de perfectionist die Maat was eens flink te stangen. Lees even mee: “Ik weet nog dat hij 30 seconden voordat mijn plaatje afliep door de intercom ‘Sorry vergeten’ tegen me riep, hij moest nog even snel een paar commercials pakken. Die lagen in rekken in de gang. Hij zette de microfoon vast open zodat ik mijn afkondiging kon maken en weg was hij. Ik moest de tijd dus volpraten terwijl die plaat met een naar geluid in de laatste groef bleef hangen. En maar doorkletsen met dat vervelende ‘gekloink’ van die plaat in je koptelefoon. Ineens zie ik in de weerspiegeling van de studiodeur meneer de Groot om het hoekje staan met een stapel cassettes in z’n handen, op z’n gemak wachtend op het moment dat ik dus echt zonder tekst zou komen te zitten. Hij kon het bloed onder je nagels vandaan halen!” Nog een leuk voorbeeld. Collega Tony Berk was regelmatig laat met het opnemen van z’n programma’s, die vaak de volgende dag al aan boord moesten zijn. De oplossing was dan om twee programma’s tegelijk in twee verschillende studio’s op te nemen. Dan sprintte Tony net op tijd naar binnen maar wist in de verwarring niet meer welke plaat er zojuist gedraaid was. Je snapt ’t al, meneer de Groot hield dan een totaal andere hoes voor het glas zodat Berk een mooi verhaal over Vader Abraham ophing terwijl zojuist de laatste hit van Neil Diamond gedraaid was… grapje.”
In juni van dit jaar is Ferry gestopt met zjin column, hier zijn LAATSTE, met onderaan de reden van het stoppen.