De treitertune van Buren

12.06.2013 – Eindelijk op z’n plaats geschoten, de tune van ‘Buren’. Jarenlang wist niemand wat het was (ook Bromet zelf niet), tot de tune afgelopen zondag als backing verstopt zat in VPRO’s Het spoor terug, over Goudzoekers voor  Texelse kust. En programmamaker Jan Maarten Deurvorst helpt ons uit de brand: de tune is Transblucency van Duke Ellington. Dank Jan Maarten! Dit is nou typisch een voorbeeld van een tune die ook de lading dekt, want de tune is een beetje melig, ’n beetje zuigend, een beetje treiterig, precies als de afleveringen in de serie over burenruzies, die hij tussen 1990 en 1999 voor de VPRO maakte. Het begon altijd op dezelfde manier. Bromet vroeg met die nasale, wat slepende stem: “Vertelt u maar eens, wat is hier aan de hand”, en hij tekende daarna vilein op wat de buren over elkaar te vertellen hadden. De tune is bijzonder, al gemaakt in 1946. We zochten jarenlang verkeerd, want het geluidje dat zo overheerst lijkt op de Terebin, de voorloper van de Moog synthesizer (en gebruikt in The Good Vibartions van de Beach Boys). Prachtig gemaakt, meegezongen door Kay Davis, zonder dat er een woord aan te pas komt. En wie nog eens een episode van Buren wil horen KLIKKE hier.