Tussen Kunst & Kitsch leende van My Fair Lady

06.04.2013 “Ik heb vanavond mijn hersens gepijnigd omdat ik niet op de tune van Tussen Kunst & Kitsch kon komen”, schrijft Marijke Seip ons. “Ik wist echter dat het uit My Fair Lady kwam. Groot is dan ook mijn verbazing om bij jullie te lezen dat Joop Stokkermans het zou hebben gecomponeerd. Neen dus”. Marijke heeft gelijk. Geen twijfel mogelijk: de tunes en de bumpers van dit klassieke AVRO-programma (est. 1984) komen uit deze film van George Cukor uit 1964. Het heet Ascot Cavotte, en aan het eind van deze scene bij de Engelse paardenraces komt het melodietje instrumentaal voorbij. Eén of twee noten zijn net even iets anders, maar het is het! OORDEEL ZELF. De muziek werd gemaakt door Frederic Loewe. We hebben het zelf nooit ontdekt, omdat we My Fair Lady nog nooit volledig hebben uitgezeten.  Dat we in ons Tunesboek (Nijgh & Van Ditmar, 2007) schreven dat Joop Stokkermans de componist was, verzonnen we niet eens zelf. Zo staat het ook op de partituren, die worden bewaard bij de Muziekbibliotheek van de Omroep in Hilversum. Op het schutblad wordt Erik van der Wurff als arrangeur genoemd. Omdat deze gegevens ook te boek staan bij de BUMA is aan te nemen dat Stokkermans tussen 1984 en zijn dood in 2012 de royalties heeft ontvangen. Op de één of andere manier is My Fair Lady trouwens ook weer héél erg AVRO.