Het begin van Radio Veronica

13.11.2012 – Het Genootschap doet de laatste maanden regelmatig research in foto-archieven. Onvoorstelbaar wat er de afgelopen twee jaar is bijgekomen. De professionele scanners draaien op volle toeren om persarchieven te ontsluiten. Er wordt ook steeds meer bij elkaar gegooid. Binnenkort meer over de archieven en de bron van veel mooi materiaal. Deze wilden we niemand alvast onthouden: het vertrek van Radio Veronica vanuit Emden op 18 april 1960. De gebeurtenis is vaak beschreven, maar er zijn bar weinig foto’s van. Ze hoefden maar een klein stukje, van de Cassens Werft via de Nessenlander Schleuse de zee op. Maar in de sluis werden ze tegengehouden. Op deze persfoto loopt een agent op het voordek. En op het kantoor van de douane bekijkt een beambte op een van de eerste uitzenddagen vervolgens een band voor aan boord, met een lichaamstaal alsof hij menselijke faeces moet aanpakken. Enfin, na veel ambtelijke trammelant konden ze toch van start gaan op hun oude lichtschip, de Borkumriff . Daar zouden we met z’n allen nog veel van horen. De sluis wordt weldra gesloopt en ook het bruggetje (bekend van vroege Veronica-foto’s) is dan voorgoed weg.

Overigens meldt Erik de Zwart vandaag op ‘zijn’ website Veronischip.nl dat het latere Veronica zendschip De Nordeney na een jarenlang verblijf in België weer terug naar Nederland komt. Het schip zou dinsdag uit Antwerpen vertrekken en woensdag aankomen op de Amsterdamse Oranje Werf. Verdere gegevens ontbreken overigens tot nu toe.