Na de begintune en eindtune: de Achtertune

13.11.2011 – We dachten het hele repertoire te kennen. De begintune. Een tune voor aan het begin van een programma. De eindtune. Een tune voor aan het eind van een programma. De tussentune. Je raadt het al. De terugtune. Dat was de rubriek van Kas van Iersel op AVRO Radio 3 waarin hij een mooie radiotune draaide. Wij dachten dus alle tune-typen wel te kennen. Tot wij op Texel de Achtertune tegenkwamen. Een straatnaam die – uit het Texels vertaald – achtertuin betekent. Maar vooral: met een eigen straatnaambordje. Kijk. En dat kan nou net niet elke tune zeggen. Zelfs niet de Top 40 tune. Alhoewel daar misschien nog een een straat naar genoemd kan worden in de Muziekwijk in Almere of op het Mediapark in Hilversum. Daar is tenslotte sinds kort ook de Joost den Draaijer Rotonde. Waarom dan geen Achtertune? O ja. Wil je weten wat de Wikipedia schrijft over de Achtertune? “Een achtertune is de tune of grond dee achter een gebouw lig. ’s Zoemers leven meensen veul meer buten, ’t gebeurt dan oek vaker dat meensen in de achtertune gaon zitten of effen in de zunne liggen. De achtertune is hier vake beter eschik veur as de veurtune”.  Dat je het weet!