Bontjas van bandrecorderbanden: de bandjas

27.10.2012 – Het digitaliserings werk van het Genootschap Radiojingles en -tunes ligt op koers. Over twee jaar verwacht het genootschap 4,5 terabyte te hebben opgeslagen: zo’n 5000 uur aan jingles en tunes. De originele banden samen zouden niet eens meer in een doorzonwoning passen, maar dit soort digitale informatie zet je zo op twee harddiscs op een dressoir. Tja, wat doe je dan met de analoge tapes? Sommigen zijn nog  goed (de rode Afga Gevaert tapes uit de jaren zestig nog het allerbeste) Van anderen kun je de emulsie zo van het plastic schrapen. De Shamrock-banden uit de jaren ’70 zijn niet eens meer te draaien. Je kunt ze dan aan de vuilnisman meegeven. Maar er zijn ook creatieve dingen te bedenken. Deze week toevallig gezien in een etalage in Deventer: een bontjas die van stukjes tape is gemaakt door kunstenares Hinke Luiten. Een tip voor Sinterklaas of Kerst. Hoewel, zo’n bandjas lijkt ons persoonlijk aan de koude kant. Wellicht is in combinatie met akoestische wandmateriaal van een geluidsstudio iets isolerends te bedenken. Doe je best, Hinke.