Joop Stokkermans overleden

25.10.2012 – Hij was meer van de televisie, maar hij maakte ook voor de radio talloze tunes en jingles – componist Joop Stokkermans! Vandaag kwam het bericht dat hij op 75-jarige leeftijd is overleden in Hilversum, waar hij jarenlang woonde. Stokkermans was een van de hofleveranciers van tunes en jingles voor de Nederlandse omroepen.  Een muzikale veteraan, die schijnbaar moeiteloos zowel het klassieke als het populaire pad bewandelde. Studeerde aan het Conservatorium in Den Haag op piano af met de Prix D’Exellence, begon een uitvoerige media-carrière bij Minjon – en deed de TV-regie van AVRO’s Jonge mensen op weg naar het concertpodium, en TV-registraties van het Concertgebouw Orkest en het Prinsengrachtconcert. Maakte muziek voor films (zoals de Zomer van ’45, Armoede), schreef de muziek voor alle producties van Jasperina de Jong, excelleerde in muziek voor Kinderen voor kinderen (VARA) en schreef de musical Nijntje – met teksten van Ivo de Wijs. Joop Stokkermans is vooral bekend door zijn tunes van kinderprogramma’s: Hamelen en Oebele waren klassiekers. ‘Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer’, werd gezongen door de cast van Hamelen onder aanvoering van Rob de Nijs en Loeki Knol, die echt konden zingen. In januari 2005 zat Stokkermans opeens zo kaal als een biljartbal bij Paul de Leeuw in diens TV-programma. Nee, geen kanker: hij was al drie decennia kaal, en nu moest het maar eens afgelopen zijn met die pruik. In 1974 werd hij al geëerd met de Gouden Harp voor zijn verdiensten tot dan toe voor de Nederlandse lichte muziek. Hij deed ook reclamemuziek. Onverbrekelijk kwam hij dan met deuntjes die je maar moeilijk uit je hoofd kunt krijgen: liever Kips leverworst dan gewone leverworst en muziek voor Douwe Egberts. Schreef het jinglepakket voor de KRO, waar de omroep het decennia mee deed (met het huisje-boompje-logo). Het nummer ‘Dansen met de Fransen’ van de LP waarin hij de ARP Synthesizer beproeft, kwam nog als een Driemaster tune op Radio Noordzee terecht. Een kanjer van een talent en een groot verlies voor het vak. Chapeau bas!