Tourflits-remixes van jingles uit Wijhe

19.07.2012 – De Zwolse afdeling van het Genootschap Radiojingles en -tunes verkast op 1 augustus naar Wijhe. Een vriendelijk dorpje aan de IJssel. Met twee molens, twee kerken – rooms en hervormd, met fraaie beukenlanen en een veerpontje. Uiteraard is vooraf gekeken of het dorpje enige jinglegeschiedenis had. Ook dat is een vestigingsfactor. Nou en of! En voorwaar niet een beetje ook. In het bescheiden plaatsje (6000 inwoners) werden de jingles uitgemixt en geperfectioneerd voor NOS programma’s als de Avondspits, Radio Tour de France, Langs de Lijn en de Rock ‘n’ Roll Methode van Felix Meurders. De beroemde uuropener NOS Radioooooo komt er bijvoorbeeld uit.  Allemaal ingezongen in de Soundhouse studio in Schiedam en in VARA”s Studio 8 (de grote studio waar een heel orkest in past). De Tourflits jingle is al 32 jaar een  klassieker in de uitzendingen van de NOS en komt uit uit het pakket. De jingles werden geperfectioneerd in een pand aan de Langstraat 51 i Wijhe. Destijds zat daar Mirasound, een opnamestudio die vooral de christelijke hoek bediende. Met zingende Chr. Geref. koren, gospelgroepen en orgelwerken van de gehele familie Zwart in de Bovenkerk van Kampen. Ooit opgericht door Gé Voskuylen, een onderwijzer uit Wijhe, die veel plezier had aan de bandrecorder voor lessen in zijn klas en daar uiteindelijk in doorging. Mirasound werd ook een pleisterplaats voor Sallandse bands (als op de foto, toen Lady Lake er in 1977 een plaatje kwam maken).

In december 1980 werd de studio gehuurd door Eddy Ouwens en Cees Stolk en een handvol studio-artiesten. Ze maakten in opdracht van de NOS de jingles. Het eerste grote pakket dat in opdracht van de Nederlandse Omroep Stichting werd gemaakt. “Op weg naar de opname, in de auto van Eddy, hoorden wij ’s morgens rond 8 uur verbijsterd het bericht van de moord op John Lennon”, zegt Hans Hogendoorn, die er als producer bij was. De opnameband blijkt een week later te zijn ingeboekt bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Het pand in Wijhe is er nog, tot recent zat Boebla’s Kidsware er in. Inmiddels is Reggefiber erin getrokken, het bedrijf dat oost-Nederland voorziet van glasvezel. Zo is er toch weer iets van een passende bestemming gekomen. Voor alle liefhebbers van de toerflits jingle een speciale MIX, genaamd: NOS – Tour de France – Tourflits afpellen . Het Genootschap speelde met de schuiven op het mengpaneel. Dit is beslist een opname zoals niemand hem eerder hoorde, ook nog eens twee strekkende  minuten lang.  De mooie solo is van trompettist Ron Limberg – wat jammer toch dat ze daar altijd doorheen praten. Op de index bij de band in het omroeparchief is te zien wie er destijds meededen. Grote namen zelfs.