Er zijn meer Genootschappen in Nederland

02.05.2012 – Het “Genootschap radiojingles en -tunes” is niet het enige Genootschap in Nederland. Wij bevinden ons in een gezelschap van slapende, hyper-actieve, zinloze en ridicule Genootschappen. Zelf vinden wij jingles het meest belangrijke detail van de radio. En een Genootschap is niet meer dan een passende vorm om ons werk een naam te geven. Die naam gaven wij rond 1993. (Genotschap was overigens een slecht bedacht sub-idee.)
“Een genootschap is specifieke organisatievorm die vandaag niet frequent meer voorkomt”, zegt Wikipedia. “Het is een vereniging wiens leden genoten genoemd worden. Elk lid verbindt vrijwillig zijn lot met dat van andere deel- of lotsgenoten aan het wel en wee van de vereniging. Een synoniem is gezelschap”. Vervolgens komt er een aatal kenmerken. Wie ze wil lezen, klikt HIER.
Zoals gezegd: er is in Nederland een aantal Genootschappen. Minstens drie ervan vinden wij zef erg leuk: het Genootschap Onze Taal, dat ons al jarenlang voorziet van taal-omissies, -vondsten, -ontwikkelingen en -adviezen. (Waar komt de uitdrukking “het is hier niet pluis” vandaan?)
Leuk vinden wij ook het Nederlands Sigarengenootschap, alhoewel wij (de leden Boonstra en Roozen) uiterst zelden een sigaar roken. Het Nederlands Sigarengenootschap heeft zich tot doel gesteld om het bewust genieten van sigaren te bevorderen. Hulde!, zeggen wij, zonder gesponsord te worden door de tabaksindustrie. Maar draai liever een jingle.
Blijer worden wij van het Genootschap van de twaalfde september. Hoewel een beetje doodgebloed, was/is het genootschap vooral actief op het gebied van … hoorspelen. En die dragen wij natuurlijk een warm hart toe. Vandaar onze link naar de website van Jaap van Lelieveld.
En wat te denken van het Genootschap ter Bevordering en Promotie van de Plaksnor? Het bestaat echt! Zij hebben waarschijnlijk nog nooit van ons gehoord, zoals wij nog nooit van hen hadden gehoord. Zie HIER voor meer.
Meer weten over ons Genootschap radiojingles en -tunes? Kijk HIER. Want je weet het als jinglefan: er zijn veel Genootschappen in Nederland. Er is er maar ééntje waarmee echt rekening gehouden wordt…