Beroemde audio-logo ‘Dit is Veronica’ komt uit film


17.05.2023 – Het is geen wereldprimeur. Maar het audiologo van Veronica “Dit is Veronica” (oorspronkelijk voor het Amerikaanse radiostation W-I-N-D in Chicago) komt uit een film. Uit Gone with the wind, om precies te zijn. Luister maar eens goed naar dit korte fragment. Eerst het begin van de filmmuziek, daarna een Veronica-jingle en dan weer het begin van de filmmuziek.


De melodielijn is niet 100% hetzelfde, maar de jingles zijn duidelijk geïnspireerd op de filmmuziek.

En dan is er nóg een mooi jingle-weetje. Het audiologo is niet (voor het eerst) geschreven door Tom Merriman (TM). Dat zou je geneigd zijn te denken omdat Tom Merriman en zijn bedrijf TM de jingles maakten voor het eerste echte jinglepakket voor Veronica; The Power. Dat werd in 1977 voor de Nederlandse radiomarkt ingezongen met de tekst ‘Dit-is-Veronica’. Maar de melodielijn voor het logo was al eerder geschreven door Dick Hamilton van het jinglebedrijf Heller in Hollywood. Zoals gezegd, geen wereldprimeur, maar toch een uitroepteken waard. En Hamilton gebruikte dus de tonen van Gone with the wind. Luister hieronder naar een Jingleweb-montage van een aantal Heller (Hamilton) jingles voor WIND in Chicago. (Helaas valt de kwaliteit van de jingles iets tegen.)

Lees verder onder de foto >>>>>

Dick Hamilton in zijn studio in Hollywood, California – jaartal en fotograaf onbekend

Dick Hamilton is een zeer creatieve en vooruitstrevende componist, wiens jingles onmiddellijk herkenbaar zijn. Van halverwege jaren 60 tot begin jaren 70 schreef hij voor Hugh Heller. Zijn jingles kenmerken zich door het gebruik van de Moog en de Mini Moog, een creatieve aanpak met bijzondere geluiden én door de inzet van de Ron Hicklin Singers uit Los Angeles. Hamilton vertrok bij de Heller Corp. in 1974, waarna hij van 1974 tot 1976 werkte voor TM Productions in Dallas. Daar hij zal hebben gezien en gehoord hoe Tom Merriman dus de TM-versies schreef voor WIND in Chicago.
Tom Merriman overleed in 2009, Dick Hamilton woont sinds 2013 in Sarasota, California, aan de Golf van Mexico.