JAM kocht in zijn begintijd jingles van andere producenten

* JAM-verkoper Fred Hardy werkte ooit ook voor PAMS. Hier toont hij trots zijn collectie met banden. Foto Len Groat.

07.01.2022 – Jingleproducent JAM in Dallas heeft in de beginjaren (start: 1974) zo af en toe gebruik gemaakt van jingles van andere jinglebedrijven. Het pakket “I’d rather be in Denver” voor het station KIMN uit 1978 is daar een goed voorbeeld van. De jingles vallen in de categorie stadspromotie/-trots. Je kunt je radiostation promoten, maar ook de stad waarvoor je uitzendt. “I’d rather be in Denver” (Ik ben het liefst in Denver) doet dat op glorieuze wijze. Het pakket bestaat uit 10 korte jingles, 5 songs en 1 promosong.

Die 5 songs heeft JAM niet zelf bedacht, maar gekocht. Van Fred Hardy, die in 1976 bij JAM kwam werken als verkoper. Daarvoor had hij korte tijd een eigen jinglebedrijf, samen met Jim Kirk: Hardy-Kirk. In Nederland kennen wij het bedrijf van de jingles voor Hilversum III (And now more music on the big 4-4-5). Kirk ging later voor jinglebedrijf TM werken, Fred Hardy ging naar JAM. En JAM-eigenaar Jon Wolfert kocht een aantal jingles van Hardy. Waaronder 5 songs uit MOR Overture voor KJIM, die Hardy in 1974 op de markt had gebracht. Ze belandden dus in “I’d rather be in Denver” van JAM voor KIMN.

Luister maar mee. Hieronder 2 van de 5 vergelijkingen. Je hoort steeds eerst de Hardy-Kirk-jingle voor het station KJIM in Fort Worth, daarna de JAM-versie voor KIMN in Denver. Alle 5 vergelijkingen staan op onze Soundcloud-pagina.

(Bron: Reelradio en Jon Wolfert/Rewound Radio)

Song 1 voor KJIM, het origineel
Song 1 voor KIMN, de JAM versie
Song 2 voor KJIM, het origineel
Song 2 voor KIMN, de JAM versie