Ennio Morricone: 500 tunes voor film en TV

07.2020 – Het moest een keer gebeuren. Helaas is vannacht componist en dirigent Ennio Morricone overleden. Hij bereikte de leeftijd van 91 jaar.

Morricone heeft bijna 500 (!!) films en TV-series van muziek voorzien. Nóg een mooi getal: Morricone was sinds 1956 getrouwd met dezelfde vrouw: Maria Travia.

Links: Morricone in 2012 in Cannes – foto Wikipedia


In Het Tunesboek uit 2007 komt zijn naam iets meer dan een handvol keren voor. In radiotunes-land werd The man with the harmonica (L’Homme avec l’harmonica) van het legendarische album Het gebeurde in het westen bekend onder de hilarische toespraak die Felix Meurders bij het vijfjarige bestaan van Hilversum III hield: ‘Het gaat goed met Hilversum III’. Daarin stak Meurders een cynische beschouwing af over alles wat er niet deugde aan het station, en dat was nogal wat – vond hij.

Diezelfde Felix Meurders gebruikte begin jaren ’70 een combinatie van It’s My fault? (uit My name is nobody) en het eerder genoemde stuk The man with the harmonica als begintune van zijn nachtprogramma De Meurders Methode van 02.00. – 07.00 uur op Hilversum III. De knip op 2’51” was een mooi dwaalspoor voor de herkomst van de tune, toen er nog geen Shazam en Soundhound waren.

Nog meer…
My name is nobody was voorts het tijdsignaal op Radio Atlantis, en in de bijna identieke uitvoering van London Starlight Orchestra was het de tune van de geboorterubriek Beschuit met muisjes bij Jeroen van Inkel op Veronica (begin jaren negentig op Radio 3).

Il quarto stato (uit Novecento) was de muziek van Het Spoor terug, het geschiedenisprogramma bij de VPRO. En tot slot was het Western-typische Farewell to Cheyenne de tune van het vrijdagse Once upon a time in the news op VPRO Radio waarin Ron van Dalen zich een meester toonde op Dalet (het digitale monteer-systeem bij de radio). Versprekingen en geinige stukjes uit nieuwsbulletins werden aan elkaar geregen, waarmee het bericht eerder onzin dan nieuws leek.