Tom Mulder (72) overleden

Tom Mulder, in 1973 bij de TROS, aanvankelijk heette hij ook daar nog Klaas Vaak.

09.01.2020 – Radiomaker Tom Mulder is overleden, een bericht dat we met grote spijt melden, Tom Mulder was een radiotopper en een gedreven man met een warm geloof in het medium dat hem zo dierbaar was. Zijn dood werd vandaag bekend gemaakt door Erik de Zwart. Mulder is 72 jaar geworden. De rasechte Amsterdammer trad in mei 1969 op radio Veronica aan als Klaas Vaak, het pseunoniem dat hij er kreeg omdat hij aanvankelijk de programma’s in de late uren moest doen – en de luisteraars er juist wakker moest houden, een geintje. Hij werd ontslagen bij Veronica toen hij het niet eens met de ledenwerfacties en de sentimentele acties om behouden te blijven. Na een korte stop bij de Wereldomroep monsterde hij in 1973 aan bij de TROS om er met onder meer Ferry Maat, Ron Brandsteder en Ad Roland het donderdagse sterrenteam te vormen. Toen de commerciële zenders er eindelijk van kwamen werd hij programmadirecteur bij Radio 10. In 2004 werd Mulder, vlak na het vieren van zijn zilveren radiojubileum getroffen door een hersenbloeding. Zijn programma’s als de Havermoutshow, 50 pop of een envelop, Nachtwacht, Poster en het Klaas Vaak’s Radiodrama werden stuk voor stuk een begrip. Hoewel hij daar zelf heel optimistisch onder bleef was het werk op de radio na 2004 voor hem gedaan en taande de gezondheid verder. Tom Mulder is op 7 januaris in besloten kring gecremeerd. Hij was de man die dreef op jingles en tunes. Met weemoed een link naar zijn begintune. Hij is van Jet Harris en Tony Meehan, heet Scarlet o’Hara en staat HIER

Tom Mulder aan boord van het Veronicaschip in 1970 (Foto Stichting Norderney).
Tom Mulder met oud-Veronicadirecteur Bull Verweij op de Noordzee. Radio 10 zocht in 1999 de vrije zee nog eens op. Mulder was op dat moment programmadirecteur (Foto Jelle Boonstra).