‘Studio sport’ bij Bill Cosby

09.01.2020 – Chump Change van Quincy Jones? Overbekend. Bij iedereen. Echt. Zelfs als je de de naam niet kent. Vanaf 1974 namelijk dé tune van NOS Langs de Lijn. Met hard koperwerk en veel energie. Kortom: de ideale sporttune. Maar niet als zodanig ontworpen. Quincy schreef het voor een quiz op CBS-TV: Now you see it. De titel refereert daar ook aan, in de eerste ronde was het prijzengeld namelijk nog maar eer bescheiden: chump change (Amerikaans slang voor kleingeld). Hans Hogendoorn, de NOS stem, die op elke kopjingle van Langs de Lijn is te horen, attendeerde ons op een andere versie. Want ook Bill Cosby vergreep zich aan de tune (waar vergreep hij zich eigenlijk allemaal niet aan?) Hoewel, hier met volledige toestemming van alle betrokkenen, want Quincy Jones dirigeert er het orkest in hoogst eigen persoon. De muziek is zo goed, dat je stiekem denkt dat er achter het decor een stoel staat met een bandrecorder erop waarop de tune gewoon wordt afgedraaid, terwijl iedereen in het orkest een beetje zit te schmieren met een toeter aan de lippen. Dat strakke showballet was ook bij Langs de Lijn zelf niet te versmaden geweest. Zie en hoor het HIER.