Eerste radiotune nu ook bij Beeld en Geluid in archief

07.11.2019 – De muziek van het historische speeldoosje van Hanso Idzerda is digitaal opgenomen in het archief van Beeld en Geluid. Wij van Jingleweb hebben gisteren de eerste digitale opnamen van het speeldoosje aangeboden aan Eppo van Nispen tot Sevenaer. Hij is directeur van het instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Dat gebeurde in een speciale radio-uitzending van Bert Kranenbarg op NPO Radio 5.
LEES DOOR ONDER DE FOTO

Bert Kranenbarg – Foto Jingleweb

De tune is afgelopen vrijdag opgenomen in een studio in aanwezigheid van de eigenaar van het speeldoosje, Tobias Idzerda, de kleinzoon van Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. Deze laatste zond op 6 november 1919 de eerste officiële draadloze radio-uitzending uit, de start van de radio in Nederland. De muziek van het speeldoosje gebruikte hij steevast als openingstune. Daarmee is het de eerste tune van de Nederlandse radio, maar zeer waarschijnlijk ook wereldwijd.

Eppo van Nispen was blij met de tune. We hebben hem gevraagd iets aardigs met deze eerste radiotune te doen in de permanente tentoonstelling van Beeld en Geluid. We kómen het controleren.

De aanbieding van de digitale opname kun je horen in onderstaand fragment. Het hele gesprek en ook de hele uitzending staan hier.

Meer informatie over dit onderwerp staat hieronder op deze zelfde pagina.