100 jaar radio over Radio Tour de France

Koos Postema (links) en Felix Meurders tijdens Radio Tour de France – foto Beeld en geluid

01.08.2019 – De reeks 100 jaar radio op NPO Radio 5 gaat vanmiddag over ‘Radio Tour de France’.
In 1970 ontstond het als samenwerkingsproject van verschillende omroepen op Hilversum 3: Radio Tour de France. Onder het motto ‘popmuziek op de pedalen’ presenteerden onder meer Joost den Draaijer, Eddy Becker en Herman Stok een programma met wielerflitsen vanuit de Tour de France. Nu is het al jaren de zomertopper van NPO Radio 1.

Het programma bestaat bijna vijftig jaar, maar slechts drie weken per jaar. Afgelopen zondagavond om 22.00 uur begon de winterslaap voor Radio Tour de France, maar in Bert op 5 ontwaakt het vanmiddag dankzij de verhalen van verschillende makers over het altijd goed beluisterde zomerradioprogramma. Radio Tour de France past in de serie legendarische radioprogramma’s dat Bert op 5 portretteert in het kader van ‘100 jaar radio’.


Het team van Radio Tour de France in 1979, met rechtsboven Koos Postema – foto Beeld en geluid

Presentatoren Koos Postema en Govert van Brakel vertellen over het succes van Radio Tour de France. Vormgever en ‘stem’ Hans Hogendoorn komt aan het woord over de jingles en tunes in de uitzending. Muzieksamensteller Herman van der Velden zocht jarenlang de plaatjes uit, waarom toch die Amazing Stroopwafels? En Leo Driessen was één van de vele verslaggevers aan de finish en op de motor, maar weet ook alles over het typetje Ab Kaashoek dat eind jaren 80 opdook in het programma. “Ja, liefhebbers van die schiiiiiterende Tour de France…”
Natuurlijk zijn er ook veel fragmenten uit al die jaren Radio Tour de France te horen.

Iedere donderdagmiddag viert Bert op 5 op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat Bert op 5 wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.

Bert op 5 over Radio Tour de France, donderdag 1 augustus 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.